Tik juos įvertinusi ir gavusi patarėjų išvadas, komisija atplėš vokus su pretendentų finansiniais pasiūlymais. Kadangi darbo apimtis didelė, tai, pasak komisijos narių, finansiniai pasiūlymai gali būti pradėti nagrinėti ne anksčiau kaip kitą savaitę.

Per pirminę atranką atrinkti penki kvalifikuoti pirkėjai paraiškas su techniniais ir finansiniais pasiūlymais įsigyti "Rytų skirstomųjų tinklų" ir "Vakarų skirstomųjų bendrovę" turėjo pateikti iki šio penktadienio dešimtos valandos. Neoficialiais duomenimis, paraiškas pateikė keturi potencialūs investuotojai.

Valstybės turto fondas toliau neskelbia nei pretendentų į elektros tinklus skaičiaus, nei jų pavadinimų, kol nebus baigtas sandoris. Pagal konkurso sąlygas potencialūs pirkėjai negali viešai pranešti, ar pateikė paraiškas. Penktadienio rytą Vokietijos "E. On Energie", Estijos "Eesti Energia", "Achemos" grupės Eltai patvirtino, kad pateiks paraiškas dėl Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų bendrovių akcijų pirkimo.

Devynių fizinių asmenų, susijusių su "Vilniaus prekybos" grupe, susivienijimo atstovas Žilvinas Marcinkevičius Eltai nei patvirtino, nei paneigė, kad ši grupė tęs kovą dėl elektros skirstomųjų tinklų įsigijimo.

"Esame labai rimtai pasirengę dalyvauti ir "Rytų skirstomųjų tinklų", ir "Vakarų skirstomųjų tinklų" privatizavimo konkursuose. Bet negaliu pasakyti, ar pateiksime paraišką įsigyti abi įmones, ar kurią nors vieną, ar visai nedalyvausime", - likus vos pusantros valandos iki paraiškų pateikimo galutinio termino savo planų neatskleidė Ž. Marcinkevičius, tuo pačiu palikdamas vietos šio privatizavimo intrigai.

Ketvirtadienį ūkio ministras Petras Čėsna Seime vykusioje Vyriausybės valandoje minėjo pretendentus į būsimuosius skirstomųjų tinklų šeimininkus ir patikino nemanąs, kad dėl kurio nors iš jų gali iškilti kokių nors problemų. Pasak jo, kokių nors pažymų apie galimą kompanijų nepatikimumą nėra gauta.

"Vakarų skirstomuosiuose tinkluose" yra "VP Market" ir "Achema", "Rytų skirstomųjų tinklų" konkurse, kiek žinau, dalyvauja Vokietijos kompanija "E.ON Energie", taip pat "Eesti Energia", - parlamentarams sakė ministras. Pagal privatizavimo sąlygas galima dalyvauti abiejų elektros skirstomųjų tinklų bendrovių akcijų įsigijimo konkursuose ir abu laimėti, bet pirkti bus galima tik vieną.

Lenkijos "Polskie Sieci Elektroenergetyczne SA" (PSE) antrinės bendrovės "Elektrownie Szczytowo-Pompowe SA" (ESP) prezidentas Janas Tokarzas (Janas Tokažas) penktadienį patvirtino Eltai, kad bendrovė nepateikė paraiškos įsigyti elektros skirstomųjų tinklų bendrovę Lietuvoje, nors buvo pripažinta kvalifikuota pirkėja ir įsigijo konkurso dokumentus. "Priimdami tokį sprendimą, mes rėmėmės savo finansinio patarėjo "Rotshild Polska" išvada - jis siūlė neteikti paraiškos tam konkursui. Tokiai nuomonei pritarė bendrovės valdyba, o ketvirtadienį - ir mūsų akcininkai", - sakė J. Tokarzas.

Pradinė valstybės parduodamo "Rytų skirstomųjų tinklų" akcijų paketo kaina - 421,6, "Vakarų skirstomųjų tinklų" - 358,8 mln. litų. Turint galvoje abi bendroves, tai antras pagal dydį privatizavimo sandoris Lietuvos istorijoje. Tikimasi, kad elektros skirstomųjų tinklų bendrovėse valstybei priklausančius kontrolinius akcijų paketus pavyks parduoti šių metų pabaigoje - kitų pradžioje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją