"Opozicija, pasirodo, gali turėti ir šešėlinę vyriausybę, ir programą, tačiau alternatyvaus biudžeto jai pateikti neleidžiama, ta prievolė neva suteikta tik Vyriausybei", - trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė alternatyvaus biudžeto autorius Kęstutis Glaveckas.

Seimo liberalcentristų frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis piktinosi, kad iš opozicijos tokiu būdu atimama teisė oponuoti.

"Valdančioji dauguma su mokesčių mokėtojų pinigais elgiasi taip, tarsi tik ji vienintelė turi teisę pasakyti ir žino, kur ir kaip juos panaudoti, o kiti neturi teisės pasakyti savo nuomonės", - sakė E.Masiulis.

Pasak jo, ketvirtadienį liberalcentristai Seimui pateiks rezoliucijos projektą, rekomenduojantį Vyriausybei patobulinti dabartinį biudžeto variantą ir atsižvelgti į alternatyviame biudžete pateiktus pasiūlymus.

Liberalcentristai siūlo nuo kitų metų sausio 5 proc. (nuo 33 iki 28 proc.) sumažinti gyventojų pajamų mokestį, dėl to biudžeto pajamos sumažėtų 500 mln. litų. Į tai atsižvelgta alternatyviame biudžete numatant pajamas ir išlaidas.

Liberalcentristų paruoštame alternatyviame 2004 metų biudžete numatomos 11,192 mlrd. litų pajamos ir 13,025 mlrd. litų išlaidos.

Vyriausybės Seimui pateiktame 2004 metų biudžete numatoma, kad nacionalinis biudžetas 2004 metais gaus 13,322 mlrd. litų pajamų (20 proc. daugiau nei šiemet), o jo išlaidos sieks 15,239 mlrd. litų.

Planuojama, kad kitąmet valstybės biudžetas gaus 11,719 mlrd. litų (22,7 proc. daugiau) pajamų ir turės 13,636 mlrd. litų (25,5 proc. daugiau) išlaidų.

Pasak K.Glavecko, alternatyviame biudžete akcentuojamas krašto modernizavimas, žinių visuomenės ugdymas, efektyvi socialinė politika ir savivalės mažinimas ne kovojant su korupcija, o didinant ekonomines laisves.

K.Glavecko teigimu, alternatyvaus biudžeto projekte siūloma sumažinti išlaidas visoms valstybinėms institucijoms. Finansų ministerijos išlaidas siūloma sumažinti 22 mln. litų, Krašto apsaugos ministerijos - 97 mln. litų, o Žemės ūkio ministerijos - 80 mln. litų.

"Žemdirbius reikia remti ne mokant jiems tik tiesiogines išmokas, o sukuriant naujų darbo vietų", - sakė K.Glaveckas.

Alternatyviame biudžete nuvertėjusių indėlių, žemės bei nekilnojamojo turto grąžinimo problemoms spręsti numatoma skirti tris kartus daugiau lėšų, negu numatoma oficialiojo biudžeto projekte.

Vyriausybės Seimui pateiktame biudžeto projekte 2004 metais siūloma nuvertėjusioms rublinėms santaupoms atkurti skirti 105 mln. litų, turtui kompensuoti - 61 mln. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją