Teisėsaugininkų prašoma ginant viešąjį interesą išsiaiškinti, ar greitųjų kreditų teikėjų veikla vykdoma nepažeidžiant Civilinio kodekso ir kitų teisės aktų reikalavimų. Generalinio prokuroro taip pat prašoma ištirti, ar įstatymams neprieštarauja už atlyginimą elektroninėmis ryšio priemonėmis ir per atstumą teikiamų pramoginių paslaugų teikėjų veikla.
"Komitetas pritarė kreipimuisi bendru sutarimu", - penktadienį BNS sakė komiteto pirmininkas Arminas Lydeka.

Politikai taip pat nusprendė kreiptis į Valstybinę loterijų priežiūros komisiją (VLPK) ir pasiūlyti parengti teisės aktų projektus, kurie numatytų, kad loterijų taisyklės privalomai būtų derinamos ir su Vartotojų teisių apsaugos tarnyba, kuri įvertintų taisyklių atitiktį Civiliniam kodeksui, Vartotojų teisių apsaugos, Reklamos, Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymams bei kitiems, vartotojų teises ginti skirtiems, teisės aktams.

"Sutartyse dėl greitojo kredito suteikimo dažnai nustatomi neproporcingai dideli delspinigiai. Tokia situacija leidžia paslaugos teikėjui pasinaudoti sunkioje padėtyje atsidūrusiais, o taip pat ir nepilnamečiais bei neveiksniais piliečiais, sukeliant skausmingas pasekmes labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms", - rašoma komiteto pranešime.

Kreiptis į Generalinę prokuratūrą kovo pabaigoje vykusiame komiteto posėdyje pasiūlė Krikščionių partijos frakcijos narys Mantas Varaška, teigęs, jog rengiant televizijos ir telefonines loterijas nėra garantuojama, kad jose dalyvaujantis asmuo nėra nepilnametis arba neveiksnus.

Tuomet VLPK pirmininkas Edmundas Tiesnesis teigė, esą to užtikrinti neįmanoma, juo labiau, kad Lietuvos įstatymai nepilnamečiams dalyvauti loterijose nedraudžia.

Pasak E.Tiesnesio, efektyviau spręsti iškylančias problemas esą trukdo tai, kad pagal šiuo metu galiojančius įstatymus VLPK tegali įspėti loterijos organizatorių apie galimą licencijos nutraukimą arba ją nutraukti, taip sustabdydama lošimą organizuojančios bendrovės veiklą.


Tuo metu, komisijos pirmininko teigimu, būtų kur kas efektyviau, jei komisija galėtų sustabdyti vieną iš bendrovės organizuojamų loterijų, kuriai vykstant pastebimi pažeidimai. Šios pataisos įtrauktos į parengtą naujos redakcijos Loterijų įstatymo projektą, kuris šiuo metu svarstomas Finansų ministerijoje.

E.Tiesnesio tvirtinimu, 2009-aisiais išplatintų loterijos bilietų kiekis išaugo maždaug 2,1 procentais. Pernai jų parduota už 111,1 mln. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją