Tuo tarpu "Lietuvos kuro" administracija ir su bendrove susiję asmenys tvirtina, kad prie bankroto įmonę privedė "Kopcke International Holdings B.V." nesidomėjimas įmone ir apyvartinių lėšų trūkumas.

2001 balandžio 27 dieną Vilniaus apygardos teismas iškėlė bankroto bylą skolose skendinčiam "Lietuvos kurui". Bankroto iniciatorius - Lietuvos naftos produktų tiekimo įmonė "Baltic Petroleum", kuriai "Lietuvos kuras" už patiektą produkciją skolingas apie 12 mln. litų.

Pagal "Lietuvos kuro" balansą jo turtas siekia 98 mln. litų, įsipareigojimai - 108 mln. litų. Didžiausi bendrovės kreditoriai - Turto bankas (apie 50 mln. litų skolų), Vilniaus bankas (30-31 mln.), "Lukoil Baltija" (8 mln.), nesumokėti mokesčiai į valstybės biudžetą ir "Sodrą" siekia apie 2 mln. litų, o skola darbuotojams - 1 mln. litų.

Pasak "Kopcke International" vadybininku ir Olandijos įmonės atstovu "Lietuvos kure" save įvardijančio Andrejaus Chomeliovo, dalis "Lietuvos kuro" skolų susiję su įmonėje dirbusiais "aferistais". Anot jo, finansų maklerio įmonės "Vivum" generalinis direktorius ir buvęs "Lietuvos kuro" valdybos narys Vidūnas Mekšrūnas suklastojo dokumentus ir pasivadinęs save 67,76 proc. "Lietuvos kuro" akcijų valdančios "Kopcke International Holdings B.V." atstovu, priiminėjo nenaudingus "Lietuvos kurui" sprendimus.

Tuo tarpu V.Mekšrūnas teigia veikęs pagal notarų juridiškai patvirtintus įgaliojimus ir mano, kad visa sumaištis kilo tam tikroms interesų grupėms nepasidalijus pinigų.

"Prieš privatizuodama "Lietuvos kurą", "Kopcke International Holdings B.V." oficialiai kreipėsi į mane ir Antaną Vainauską, teisės paslaugų bendrovės "Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai", advokato asistentą, prašydama atstovauti jai "Lietuvos kuro" privatizavimo procese. Iki šių metų kovo pabaigos veikiau pagal Olandijos įmonės direktorių tarybos prezidento W.F. van Noortwijko pasirašytą įgaliojimą atstovauti "Kopcke International Holdings B.V.". Kovo pabaigoje pasirodė A.Chomeliovas, kuris pareiškė, kad mano įgaliojimai yra neteisėti, ir kreipėsi į teismą dėl jų suklastojimo", - spaudos konferencijoje pirmadienį sakė V.Mekšrūnas.

A.Chomeliovas tikisi, kad dar šią savaitę bus gauta teismo pozicija šiuo klausimu. Tuo tarpu V.Mikšrūnas sako, jog pasitaręs su juristais, jis galbūt irgi kreipsis į teismą dėl neteisingų kaltinimų dokumentų klastojimu.

"Kopcke International Holdings B.V." 1999-ųjų pabaigoje už 1 litą įsigijo kontrolinį "Lietuvos kuro" akcijų paketą. Olandijos įmonė įsipareigojo per penkerius metus į "Lietuvos kurą" investuoti 80 mln. litų ir, esant reikalui, "Lietuvos kurui" suteikti apyvartinių lėšų iki 10 mln. litų. Pasak V.Mekšrūno, "Kopcke International Holdings B.V." per beveik pusantrų metų neivestavo į Lietuvos įmonę nė lito ir prašant nesuteikė apyvartinių lėšų.

Privatizuojamo "Lietuvos kuro", kuriam tuomet priklausė 123 degalinės, skolos siekė 144 mln. litų. Dabar Lietuvos naftos produktų prekybos įmonės rankose teliko 86 degalinės, kitos - parduotos. Degalinės, kovo pabaigoje kilus sumaiščiai dėl akcininkų ir jų įgaliotų asmenų, stovi be darbo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją