Tokį politinį sutarimą pirmadienį susitikę pas Seimo pirmininkę Ireną Degutienę pasiekė valdančios koalicijos atstovai.

„Jeigu žmogus įvykdys visas tas prievoles tinkamai ir dalyvaus sveikatos draudimo sistemoje, 2011 m. būtų galimybė spręsti, ar tos nepriemokos turėtų būti išieškotos, ar nurašytos – tai yra asmenys būtų atleisti nuo tokių nepriemokų mokėjimo. Tokiu būdu mes pasiektume rezultatą, kad tie žmonės, kurie mokesčius mokėjo sąžiningai, nesijaustų blogesnėje situacijoje“, - po susitikimo sakė sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys.

PSD nereikalaus iš ES šalyse apdraustų emigrantų

Ministras sako, kad visiško nepriemokų nurašymo už praėjusius metus buvo atsisakyta, nes tokiu atveju išeitų, kad išloštų tie, kurie valstybei nemoka mokesčių. „To varianto apsikeitus nuomonėmis buvo atsisakyta“, - sakė R. Šukys.

Pasak jo, šis siūlymas bus pateiktas Vyriausybės suburtai darbo grupei, kuri turės parengti konkrečias teisės aktų pataisas.

„Panašu, kad toks sprendimas daugumai koalicija sudarančių frakcijų atrodytų labiausiai svarstytinas“, - sakė ministras.

Ministras sako, kad toks sprendimas sumažintų gyventojų įtampą, leistų žmonėms įvykdyti egzistuojančius įstatymus ir drauge neatrodytų kaip baudžiamoji akcija, kuria iš visų sunkmečio sąlygomis būtų reikalaujama susimokėti mokesčius.

R. Šukys tvirtina, kad PSD nebus reikalaujama susimokėti iš tų žmonių, kurie buvo drausti kitose Europos Sąjungos valstybėse. Apie kitus konkrečius atvejus spręs Vyriausybės darbo grupė, o galutinius sprendimus tvirtins Seimas.

Įsitraukusiems į PSD sistemą, nepriemokas nurašys?

Nors sveikatos apsaugos ministras po susitikimo ragino nemanyti, jog PSD nepriemokos kai kurios visuomenės grupėms bus nurašytos, tačiau nepaneigė galimybės, jog atėjus 2011 m. tinkamai išvykimą deklaravę ir Darbo biržoje įsiregistravę žmonės galėtų būti atleidžiami nuo susidariusių skolų valstybei.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis taip pat svarstė, kad tie, kurie iki 2011 m. sutiks įsitraukti į PSD sistemą, nesumokėtas mokestis būtų nurašomas. „Kitaip tariant reikia skatinti tuos, kurie sutinka dalyvauti PSD sistemoje, neišskiriant jokių grupių“, - svarstė politikas.

Jis taip pat pabrėžė, kad išsprendus „karštuosius“ klausimus reiktų imtis analizuoti visos sistemos netobulumus ir pradėti mąstyti apie papildomą savanorišką sveikatos draudimą.

DELFI primena, kad prasidėjus pajamų deklaravimui dalis gyventojų pamatė, kad jie liko skolingi PSD mokestį, kuris per metus sudaro 864 Lt.

Po 72 Lt už PSD kiekvieną mėnesį reikia sumokėti tiems gyventojams, kurie niekur nebuvo drausti, pavyzdžiui, Darbo biržoje nesiregistravę bedarbiai, savo išvykimo nedeklaravę emigrantai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)