Nuo naftos milžinių iki metalo kompanijų, nuo automobilių gamintojų iki alaus daryklų - Rusija ir toliau išlieka svarbiausia rinka, kuri atrodo galinti sužlugti tuomet, kai jos vidurinioji klasė klesti, o likęs pasaulis kenčia nuo ekonomikos nuosmukio.

"Yukos" generalinio direktoriaus Michailo Chodorkovskio sulaikymas ir kompanijos akcijų areštas sukėlė didžiausią politinę ir ekonominę krizę per trejus prezidento Vladimiro Putino kadencijos metus.

Tačiau naftos milžinė "British Petroleum Plc" (BP) yra užtikrinta, jog jos 7 mlrd. JAV dolerių investicijos nepradings, net jei anksčiau ji patyrė nesėkmių Rusijoje. Kitos naftos gavėjos taip pat yra panašiai nusiteikusius dirbti su Rusijos įmonėmis.

"Tai yra Rusija. Tai yra naujos ribos, ir reikia daug ko išmokti abiem pusėms", - pareiškė Airijos kompanijos "Celtic Resources" plėtros direktorius Euan'as Worthington'as (Jūenas Vortingtonas). Ši kompanija birželio mėnesį visiškai ėmė valdyti Neždaninskojės aukso kasyklą Rusijoje.

Daugeliui kompanijų, kurios dirba politiškai ir teisiškai sunkiausiose pasaulio vietose, staigūs pasikeitimai nekelia nuostabos. "Dirbti yra sunku. Kelyje į viršūnę yra ir sėkmių ir nesėkmių. Mes žinome, jog vyriausybės ir politikai gali pasikeisti, bet tai vyksta kiekvienoje valstybėje", - teigė E.Worthingtonas.

Šokas dėl 1998 metų Rusijos krizės, nevykusios reformos bei sunki verslo aplinka sumažino tiesioginių užsienio investicijų skaičių. Nuo 1990 iki 2002 metų, į Rusiją įplaukė 7,2 mlrd. JAV dolerių, palyginti su 50 mlrd. dolerių, kuriuos gavo Kinija.

Situacija pasikeitė per paskutinius keletą metų, kadangi politinis stabilumas valdant V. Putinui turėjo įtakos ekonomikos atsigavimui.

JAV automobilių milžinė "General Motors Corp" turi akcijų dalį gamykloje "AvtoVAZ", nors automobilių pramonę daugelis užsienio analitikų laiko viena sunkiausių veiklai Rusijoje.

Švedijos baldų gamintoja IKEA džiugina viduriniąją Muskovitų klasę. Tuo tarpu Prancūzijos maisto grupė "Danone" derasi dėl "Wimm Bill Dann" akcijų įsigijimo.

Alaus gamintojai "British Scottish and Newcastle Plc" bei Danijos bendrovei "Carlsberg Breweries" Rusija yra pagrindinė plėtros sritis, kadangi likusioje pasaulio dalyje konkurencija yra sunkesnė.

Pasak kompanijos "Baltic Beverages Holding" (BBH), per pastaruosius penkerius metus iki 2003 metų Rusijos alaus rinka paauga beveik 20 proc. kasmet.

"Per 12 metų mes išaugome iš nieko ir tapome dešimtąja ar vienuoliktąja didžiausia alaus darykla pasaulyje. Praėjusias metais mes pagaminome maždaug 29 mln. hektolitrų alus" - pareiškė BBH generalinis direktorius Christian'as Ramm-Schmidt'as (Kristianas Ramas Šmitas).

Investuotojams į paskolas ir vertybinius popierius Rusija buvo tinkama vieta nuo 1998 metų krizės, kuomet daugelis bankų prarado visą savo turtą. Po šios krizės Rusija labai gerai atsigavo ir sugebėjo sumokėti savo skolas.

Šiuo metu aukso ir užsienio valiutų rezervai yra 64,8 mlrd. JAV dolerių, palyginti su 7,8 mlrd. dolerių 1998 metais. Tuo pačiu metu buvo manoma, jog Rusijos įmonių valdymas gerėja, o pirmauja buvusi "blogietė" "Yukos".

Nuomonė dėl geresnio įmonių valdymo ir geresni fiskaliniai skaičiai sumažino rizikos draudimą bet kokiems Rusijos aktyvams ir net paskatino vieną įtakingiausių pasaulio reitingų agentūrą "Moody's Investors Services" padidinti Rusijos investicijų reitingą.

Iš tikrųjų, užsienio investuotojai buvo tokie entuziastingi, jog Rusijos vertybinių popierių birža šiais metais paaugo daugiau nei 50 proc., vertinant JAV doleriais.

Ši didelė euforija paskatino įspėjimus, jog rinka gali smukti. Šią nuomonę patvirtino įvykia,i susiję su "Yukos" ir M. Chodorkovskiu.

"Mes kurį laiką manėme, jog investuotojai į Rusijos vertybinius popierius skyrė per daug dėmesio šalies tarptautinio kredito pajėgumo gerinimui ir per mažai vidaus politinei įtampai, Rusijos institucijų struktūros ir teisinės sistemos stiprinimui", - pareiškė "Credit Suisse First Boston" vertybinių popierių strategas Jonathan'as Garner'is (Džonatanas Garneris).

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją