Iki šiol kiekviena ES valstybė savarankiškai nuspręsdavo, kaip apmokestinti elektros energiją. Todėl jau dešimt metų vykstančios diskusijos dėl mokesčių suvienodinimo ES pasiekė rezultatą - šios savaitės pradžioje buvo priimta direktyva, pagal kurią elektros energijai bus taikomas 3.5 lt už megavatvalandę akcizas.

Finansų ministerijos Mokesčių departmento direktorė Ingrida Šimonytė teigia, jog naujoji direktyva tiesiogiai nepakels mokesčių naštos eiliniams gyventojams.

"Gyventojai šio mokesčio nepajus visiškai, kadangi įstatymo projekte numatyta, jog gyventojams bei pelno nesiekiančioms organizacijoms tiekiama elektra akcizu nebus apmokestinama, tačiau verslo įmonės bei kiti ūkio subjektai tą poveikį pajus. Tuo atveju, kuomet mes esame priversti įvesti visiškai naują mokestį, stengsimės pasinaudoti visomis įmanomomis lengvatomis", - tikino Ingrida Šimonytė.

Tuo tarpu ekspertai pažymi, jog ES nesutaria dėl mokesčių harmonizavimo, nors pripažįstama, kad skirtingos mokesčių taisyklės gali būti žalingos konkurencijai vieningoje ES rinkoje.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertas Remigijus Šimašius pabrėžia, jog Lietuva galėjo gerokai anksčiau aiškai išdėstyti savo poziciją šiuo klausimu. Instituto ekspertas teigia matąs praleistą galimybę prisidėti prie tų ES šalių, kurios neigiamai pasisakė prieš tokį mokesčio įvedimą.

"Akcizas elektrai yra naujas ES politikos padarinys. Galima būtų pasakyti, jog Lietuva pastaraisiais metais turėjo galimybę susipažinti su daugybe ES svarstomų projektų bei dokumentų. Todėl yra keista pozicija šiuo metu prašyti pereinamojo laikotarpio, kai, matome, jog šis mokestis neatitinka Lietuvos interesų bei pozicijos, nes šį klausimą buvo galima kelti ir gerokai anksčiau bei akcentuoti, jog ES neturėjo atsirasti ši nuostata. Lietuva jau yra ES žaidėjas, todėl nuo mūsų pozicijos nemaža dalimi priklauso tai, ar atsiras tam tikra taisyklė ES, ar ne. Lietuva galėjo pareikšti savo poziciją dėl mokesčių reguliavimo, tuo labiau žinant, jog ES pozicija nėra vieninga šiais klausimais", – kalbėjo R.Šimašius.

Eksperto nuomone, akcizas įvedamas skatinant atsinaujinančių šaltinių plėtrą ES valstybėse. "Jeigu žvelgtume giliau, elektros akcizas ES atsirado ne dėl mokesčių sulyginimo, bet dėl ekologinių motyvų. ES yra stiprus "žaliasis" lobizmas. Suvienytoji Europa serga liga skatinti alternatyvius energijos išteklius. Siekiama, jog šie šaltiniai užimtų kuo didesnę energetikos sektoriaus dalį, todėl tradicinių energijos išteklių apmokestinimas - viena iš tokios politikos priemonių. Tai neišvengiamai skatins didinti elektros energijos kainą. Tuo tarpu alternatyvūs energijos šaltiniai yra daug brangesni, o akcizas tradiciniams energijos šaltiniams tam ir įvedamas, kad kainų skirtumas būtų sumažinamas. Aišku, čia ir yra pagrindinis ydingumas, kad kainas siekiama pritempt iki aukščiausio lygio", - teigia LLRI ekspertas Remigijus Šimašius.

Valtybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko Vidmanto Jankausko teigimu, numatomas akcizo mokestis elektros tarifą padidins pusantro procento. Pagal Finansų ministerijos parengtus Akcizų įstatymo pakeitimus ir papildymus, artimiausius kelerius metus akcizas elektrai nebus taikomas.