Parlamento vadovė priminė, kad PSD įmokos mokėjimo tvarka buvo nustatyta dar 2003-aisiais. Tačiau nuo praėjusių metų sausio ji, 9 proc. dalis, buvo atskirta nuo gyventojų pajamų mokesčio. „Tada aiškiai pasimatė, kas iš tikrųjų slėpė mokesčius, – greičiausiai tie, kas nedirbo, nebuvo registruoti darbo biržoje, buvo emigravę, nemokėjo gyventojų pajamų mokesčio ir niekas to nepastebėjo. O kai buvo išskirtas PSD ir mokesčio surinkimas atsidūrė vienose rankose (anksčiau dalis, 3 proc., ėjo per „Sodrą“, dalis – per mokesčių inspekciją), šiandien apsinuogino problemos, apie kurias anksčiau nežinojome ir kurių nematėme.“

Anot I. Degutienės, „mokesčius privalo mokėti visi, nesvarbu, kur esi, ką darai, lygiai kaip kiekvienas norime gauti sveikatos paslaugas“. Esą tie, kurie sąžiningai moka mokesčius, yra lyg ir baudžiami už tuos, kurie „slepia mokesčius ar nemoka“.

„Kai kalbame apie bedarbius, kurie sako, kad neturi jokių pajamų, logiškai turbūt ir man, ir jums kyla klausimas – iš ko jie gyvena? Ar čia nepasimatė ir šešėlis, kad yra kažkokie nelegalūs pinigai? Negali taip būti, kad žmogus ištisus metus nedirba, neregistruotas darbo biržoje, jam net nereikia bedarbio pašalpos. Tada kyla klausimas, iš kokių pinigų jis gyveno. Natūralu, jis sako: aš neturiu jokių pajamų, todėl nesumokėjau PSD įmokos. Bet šventu oru žmogus negalėjo gyventi, jis turėjo kažkokias pajamas turėti“, – aiškino Seimo pirmininkė.

Anot jos, įvedus atskirą PSD, pati Finansų ministerija teikė per mažai informacijos gyventojams. Dirbantieji automatiškai moka įmokas, kai kurias socialines grupes draudžia valstybė – pensininkai, bedarbiai, studentai, moksleiviai, neįgalieji. „Tačiau atsirado žmonių, kurie nei registruoti, nei pajamų turintys, kiti, ne paslaptis, nelegaliai išvažiavo dirbti į užsienį, ten gauna pajamas, bet niekur Lietuvoje neegzistuoja, kad yra išvykę, o gydytis atvažiuoja iš užsienio. Tokių faktų irgi žinau“, – tvirtino I. Degutienė.

Jos žodžiais, šiuo atveju turėtų veikti solidarumo principas, „tačiau atsiranda žmonių, kurie visai nenori mokėti mokesčių ir naudotis tomis pačiomis sveikatos paslaugomis, kaip tie, kurie moka mokesčius“.

Kaip antradienį sakė premjeras Andrius Kubilius, skolingi yra 150-200 tūkst. gyventojų. Per savaitę speciali darbo grupė turėtų parengti pasiūlymus, kaip elgtis su konkrečiomis valstybei skoloje likusiomis visuomenės grupėmis.

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys laikosi nuomonės, kad darbo grupės parengti pasiūlymai galiotų ateinančiais metais. Jo nuomone, PSD sistemoje turi dalyvauti visi šalies gyventojai.

DELFI primena, kad prasidėjus pajamų deklaravimui dalis gyventojų pamatė, jog liko skolingi valstybei. Po 72 Lt už PSD kiekvieną mėnesį reikia sumokėti tiems gyventojams, kurie niekur nebuvo drausti, pavyzdžiui, darbo biržoje nesiregistravę bedarbiai, savo išvykimo nedeklaravę emigrantai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)