„Aš manau, kad taip būtų teisingiausia, jiems turėtų būti grąžinama, jeigu tokių yra“, - svarstė A. Čaplikas.

Politiko nuomone, jei gyventojas įvykdo pareigą ir sumokę PSD įmokas už praėjusius metus, teisinė logika sako, kad jis dalyvauja sveikatos apsaugos sistemoje, vadinasi, daugelis paslaugų poliklinikose jam turėtų būti nemokamos.

„Mes su finansų ministre šnekėjom, Finansų ministerija turės tai vertinti. Tokių žmonių nėra daug, bet, mano įsitikinimu, jeigu taip yra įvykę ir valstybė pripažįsta, kad žmogus buvo draustas, nes sumokėjo atgaline data, tai tą laikotarpį, jei jis gydėsi, patyrė išlaidas, tai jis atneša sąskaitą ir Ligonių kasos privalėtų grąžinti. Čia mano nuomonė“, - DELFI teigė politikas.

Dabar iš darbo biržoje neregistruotų bedarbių reikalaujama susimokėti 72 Lt mėnesinį mokestį arba 864 Lt už praėjusius metus, tačiau jei šie žmonės pernai kreipėsi į gydymo įstaigas, jie turėjo sumokėti už paslaugas iš savo kišenės, nes nebuvo drausti.

Tačiau A. Čaplikas sako, kad tokių žmonių, kurie nebuvo drausti ir už sveikatos gydymą mokėjo iš savo kišenės esą nebus daug. „Aš manau, kad tokių atvejų nėra. Nes jei žmogus bedarbis buvo, tai tikrai jis ieškojo kokių nors išeičių – arba registravosi Darbo biržoje, arba dar ką nors darė“, - svarstė buvęs sveikatos apsaugos ministras.

Bėda – emigrantai

A. Čaplikas pripažįsta, kad didesnė bėda nei savarankiškai už sveikatos paslaugas mokėję žmonės yra emigrantai, kurie nedeklaravo savo išvykimo, mokėjo mokesčius kitai valstybei, o gydytis grįždavo į Lietuvą.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma sako, kad emigrantams turėtų būti leidžiama savo išvykimą deklaruoti atgaline data ir taip jie būtų atleisti nuo PSD įmokų už praėjusius metus.

„Išvykdamas kartais žmogus nežino, ar jam pavyks rasti darbą, jam sudėtinga galvoti, kad štai aš išvykstu daugiau kaip pusei metų. Galbūt jeigu jis per du mėnesius neras darbo, tai sugrįš. Tai čia kažkokia sistema turėtų būti sukurta, kad jis galėtų deklaruoti de facto buvimo ir darbo užsienyje laiką atgal“, - trečiadienį svarstė J. Razma.

Tuo tarpu A. Čaplikas teigia, kad emigrantai tokios išlygos nenusipelno.

„Emigrantai irgi turi suprasti, kad negali mokėti mokesčių Prancūzijai, Anglijai, Airijai, o gydytis Lietuvoje nieko nemokėdami – taip nebūna. Jie privalo mokėti, kaip ir visi mes“, - DELFI aiškino A. Čaplikas.

„Aš pats esu matęs būdamas ministru, kad tokių atvejų yra labai daug. Labai daug žmonių grįžta į Lietuvą gydytis – planinėms operacijoms, pasigydyti grįžta čionai ir nemokėdami mokesčių. Tai nėra socialiai teisinga. Kodėl mes visi turime mokėti už juos. Čia neturi būti emocijų“, - svarstė politikas.

Išlygą siūlo bedarbiams, nesiregistravusiems Darbo biržoje

Buvusio sveikatos apsaugos ministro nuomone, jeigu kalbame apie išlygas dėl PSD, tai jas reikėtų taikyti ne emigrantams, o galbūt bedarbiams, savarankiškai ieškojusiems darbo.

Kad savarankiškai darbo ieškoję bedarbiai galėtų būti atleisti nuo įmokų už PSD praėjusiems metams mano ir konservatorius-krikdemas J. Razma. Jis sako, kad valstybės institucijos neatliko savo funkcijos ir tinkamai neinformavo gyventojų apie jų pareigą susimokėti PSD įmokas arba būtinai registruotis Darbo biržoje.

„Akivaizdžiai žmonėms trūko informacijos. Šiuo metu po to šoko, aš manau, kad žmonės jau yra informuoti, susipratę, susirūpinę ir jau patys aiškinasi, kaip pagal jų situaciją reikia daryti, kur registruotis. 2009 m. tokios motyvacijos ir supratimo žmonės neturėjo. Reikia skaitytis su ta realybe“, - po koalicijos partnerių susitikimo sakė. J. Razma.

Pasak jo, koalicijoje sutarta, kad bus laukiama specialiai suburtos darbo grupės pasiūlymų, ji turėtų patikslinti ir Sveikatos bei Finansų ministerijų ir jų pavaldžių institucijų atsakomybės sritis, kad ateityje PSD įmokos netaptų visų arba niekieno reikalu.

Premjeras Andrius Kubilius yra išsakęs nuomonę, jog PSD už praėjusius metus neturėtų mokėti savo išvykimo nedeklaravę emigrantai, bet tam esą reikia išsiaiškinti, kurie tiksliai žmonės nedalyvavo Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje.

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys yra svarstęs, kad galimi patobulinimai turėtų galioti ateičiai, o ne praeičiai.

DELFI primena, kad prasidėjus pajamų deklaravimui dalis gyventojų pamatė, kad jie liko skolingi PSD.

Po 72 Lt už PSD kiekvieną mėnesį reikia sumokėti tiems gyventojams, kurie niekur nebuvo drausti, pavyzdžiui, Darbo biržoje nesiregistravę bedarbiai, savo išvykimo nedeklaravę emigrantai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją