„Tai yra didelė valstybės problema, kurią reikia spręsti. Turime garantuoti, kad kuo didesnis žmonių skaičius būtų įtrauktas į PSD“, – kalbėjo premjeras.

Jo teigimu, atskirų grupių problemas „specifiškai“ panagrinės speciali darbo grupė.

„Aš tikiu, kad po savaitės bus pateikti tokie pasiūlymai, kurie padėtų geranoriškai tas problemas spręsti“, – sakė premjeras.

Tuo tarpu sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys laikosi nuomonės, kad darbo grupės parengti pasiūlymai galiotų ateinančiais metais. Jo nuomone, PSD sistemoje turi dalyvauti visi šalies gyventojai.

„Aš esu įsitikinęs, jeigu PSD mokestis yra solidarumo mokestis, tai jame turi dalyvauti visi Lietuvos žmonės. Tik skirtingos socialinės grupės, aiškiai įvardytos įstatymuose, yra draudžiamos valstybės lėšomis“, – antradienį po Vyriausybės pasitarimo sakė jis.

DELFI primena, kad prasidėjus pajamų deklaravimui dalis gyventojų pamatė, kad jie liko skolingi PSD.

Po 72 Lt už PSD kiekvieną mėnesį reikia sumokėti tiems gyventojams, kurie niekur nebuvo drausti, pavyzdžiui, darbo biržoje nesiregistravę bedarbiai, savo išvykimo nedeklaravę emigrantai.

A.Kubilius: reikia išsiaiškinti, kas išvažiavo

Premjeras A. Kubilius žada, kad į užsienį išvažiavusiems gyventojams nereikės mokėti PSD mokesčio, bet tam esą reikia išsiaiškinti, kurie tiksliai žmonės nedalyvauja Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje. Kartu Vyriausybės vadovas piktinasi, kad tūkstančiai žmonių, išsisukę nuo mokesčio, visą šios sistemos išlaikymo naštą užkrovė ant pečių tiems, kurie įmokas mokėjo tvarkingai.

„Niekas nesiruošia prievarta apmokestinti tų, kurie yra išėję iš sveikatos apsaugos sistemos. Tik reikia rasti laiko sutvarkyti tai“, – antradienį Lietuvos radijui sakė A. Kubilius.

Jis apgailestavo, kad „nepavyko žmonėms iki galo išaiškinti, kodėl įstatymas, kuris galioja 6-7 metai, turi veikti“, tačiau tikino suprantą situaciją žmonių, „kuriems atsiunčia 800 Lt sąskaitą“.

Anot premjero, šioje sistemoje turi dalyvauti maksimalus skaičius žmonių, kad jos išlaikymo našta nebūtų užkrauta tik daliai visuomenės. „Turime šimtus tūkstančių žmonių, kurie nėra apsidraudę. Gerai, jei esame sveiki ir gyvi, bet niekas nuo to neapdraustas“, – aiškino Vyriausybės vadovas, pažymėdamas, kad sveikatos apsaugos sistema turėtų veikti pagal solidarumo principą – įmokos reikalingos ne tik tam, kad mokantysis sulauktų pagalbos, bet ir padėtų kitiems.

„Ar gerai, kad yra šimtai tūkstančių žmonių, kurių negydo, gydo paviršutiniškai arba kuriems reikia už tai sumokėti? (...) Visa sistema paliekama išlaikyti žmonėms, kurie tvarkingai moka mokesčius“, – kalbėjo A. Kubilius.

Jis priminė, kad, pagal galiojusią tvarką, jei emigravęs žmogus užsiregistravo ir pranešė, kad išvažiavo į kitą šalį, jam taikoma kitokia tvarka. „Jokia sistema, joks kompiuteris neatskirs Jonaičio ar Petraičio, kuris išvažiavo į Londoną ir pranešė nebent savo tėvams“, – aiškino premjeras.

Praėjusią savaitę sveikatos apsaugos ministro Raimondo Šukio su Finansų ministerijos atstovų pasitarime buvo sutarta, kad dabartinis Sveikatos draudimo įstatymas liks galioti, tačiau speciali komisija teiks siūlymus, kaip jį galima būtų patobulinti ateityje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją