Pasipiktinimo skambučių dėl privalomojo sveikatos draudimo sistemos "neteisybių" sulaukia ne tik redakcija, bet ir Klaipėdos teritorinė ligonių kasa.

"Vakarų ekspresui" paskambinęs klaipėdietis Arūnas piktinosi, kad pavėlavę bent dieną sumokėti mėnesinę sveikatos draudimo įmoką, žmonės, šias įmokas mokantys savarankiškai, netenka draustumo trims mėnesiams.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktorius Alfridas Bumblys pripažino, kad ši problema egzistuoja, ir per dieną jo vadovaujama įstaiga sulaukia nemažai skambučių su priekaištais ir klausimais. Jo manymu, sistemai trūksta lankstumo - juk žmonės turi įvairių problemų, ne visada gali laiku susimokėti.

"Bet yra kaip yra, mes turime vykdyti įsakymus", - sakė jis.

Salvinija Andriušienė, Klaipėdos teritorinės ligonių kasos Informatikos ir statistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja, teigia, kad tokia tvarka numatyta įstatymuose.

„Tokia tvarka, kai pavėlavęs sumokėti įmoką netenki draustumo trims mėnesiams, nustatyta Privalomojo sveikatos draudimo įstatymo pataisose nuo 2009 metų sausio 1 dienos. Jose įrašyta, kad privalomasis sveikatos draudimas žmogui, savarankiškai dirbančiam arba savarankiškai mokančiam įmokas, įsigalioja tik po trijų įmokų.

Įstatymas galioja ilgiau nei metus, ir žmonės galėjo įprasti mokėti įmokas kiekvieną mėnesį. Įmokas sumokėti vėlavo tie, kurie buvo įpratę mokėti nereguliariai.

Beje, jei žmogus neapdraustas ir jam kas nors atsitinka arba jis nori gauti medicinos paslaugas, jis turi mokėti vienkartinę 2400 litų įmoką,“ - teigia ji.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją