„Tai rodo, kad sunkmečiu žmonės, kurie netenka pajamų, bando šiek tiek pajamas kompensuoti lošdami įvairiose loterijose ir, kaip visuomet, neįsigilina į tas loterijų taisykles, ir žinoma dėl to paskutiniu metu padaugėjo skundų“, - pasakojo komisijos pirmininkas.

Jo teigimu, Lietuvoje loterijas organizuoja 5 bendrovės, iš viso loterijų organizuojamas 76. Pasak E. Tiesnesio, pernai visos šios bendrovės uždirbo 111,1 mln. Lt daugiau nei užpernai, tačiau esą dėl loterijų organizavimo sulaukiama ir daugiau skundų tiek Valstybinėje lošimų priežiūros komisijoje, tiek Vartotojų teisių apsaugos tarnyboje.

DELFI jau rašė, kad gyventojai skundžiasi, esą momentines loterijas „Taip arba ne“ bei „Švarūs pinigai“ organizuojanti bendrovė „Žalgirio loto“ nepateikdama išsamios informacijos siuntinėja reklamines žinutes visiems bent kartą bilietą telefonu pirkusiems mobiliojo ryšio abonementams.

Bendrovė aiškina, kad pirkdamas bilietą asmuo yra informuojamas, jog ateityje jis gaus trumpąsias reklamines žinutes: apie tai esą skelbiama reklaminiuose skelbimuose bei pirmoje žinutėje, kurią gauna vartotojas, išreiškęs norą pirkti loterijos bilietą. Be kita ko, pasak „Žalgirio loto“ atstovų, žinučių galima bet kada atsisakyti.

Tuo metu patys loterijų žaidėjai sako, jog pateikiama informacija nėra aiški, be to, ji pateikiama bilietą jau nusipirkus.

M.Varaška: kas užtikrina, kad telefonu nesinaudoja vaikas?

Žmogaus teisių komiteto narys Mantas Varaška teigia, kad didelio skirtumo, ar lošėjas tinkamai informuojamas, ar netinkamai, nėra. Pasak jo, problema ta, kad loterijos organizatorius negali užtikrinti, jog mobiliojo ryšio abonementas nėra vaikas, kurio sąskaitas apmoka tėvai, arba neveiksnus asmuo.

Ir nors įstatymai nedraudžia vaikams dalyvauti loterijose, tačiau parlamentaro teigimu jie negali būti įtraukiami į sutartinius santykius. „Yra bendrosios sutarčių sudarymo nuostatos, imperatyvūs principai“, - kalbėjo M. Varaška.

„Štai kalbame apie „n“ loterijų, kurios yra vykdomos iš „n“ organizacijų ir per televizinius kanalus, kuriose galima dalyvauti per mobiliojo ryšio operatorius mobiliojo ryšio abonementams. Jūs galite iš karto sudaryti ilgalaikio dalyvavimo sutartis. Kur yra garantija, kad mobiliojo ryšio abonementas yra pilnametis? Kur garantija, kad abonementas yra veiksnus. Kur yra garantija, kad tai nėra 8-9 metų vaikas, už kurio mobiliojo ryšio sąskaitą po to sumoka jo tėvai?“, - piktinosi parlamentaras.

Komitetui jis pasiūlė šiuo klausimu kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl neteisėtos ūkinės veiklos vykdymo arba neteisėtų ūkinės veiklos vykdymo būdų. Žmogaus teisių komitetas sprendimą šiuo klausimu priims kitame posėdyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją