Rinkosi iš dviejų miestų

Pernai lapkričio pabaigoje ūkio viceministras Arnoldas Burkovskis, Alytaus miesto meras Č.Daugėla ir ispanų metalų apdirbimo kompanijos „Sopena Grupo” generalinis direktorius Manuelis Sopena Fumanalis Londone pasirašė ketinimų protokolą dėl aliuminio gaminių fabriko steigimo Lietuvoje, konkrečiai - Alytaus pramoniniame parke Pramonės rajone.

„Sopena Grupo” dar praėjusią vasarą rinkosi vieną Lietuvos miestą iš dviejų, kuriame investuoti. Alytus jiems pasirodė patrauklesnis už Panevėžį.

Dzūkijos sostinės pramoniniame parke ispanams pasiūlytos miesto tarybos patvirtintos lengvatos. Į vieną hektarą investavus ne mažiau kaip 1 mln. eurų, tris mokestinius laikotarpius nereikia mokėti žemės ir nekilnojamojo turto mokesčių, dar penkis jie sumažinami 50 procentų.

Naujajame miesto pramoniniame parke Pramonės rajone, kurio infrastruktūra tvarkoma gavus daugiau nei 19 mln. litų europinę paramą ir kuris užima maždaug 50 hektarų teritoriją, „Sopena Grupo” kurtųsi pirmoji.

Pradžioje - 60 darbuotojų

Ispanai aliuminio gaminių, tiksliau - aliuminio detalių, fabrikui, kuriame veiklos pradžioje dirbtų 60 žmonių, planuoja įsigyti 4 hektarų žemės sklypą. Kuriam laikotarpiui jis bus suteiktas ispanų įmonei, spręs miesto taryba merui pasirašius investicijų sutartį.

Kaip buvo teigiama Ūkio ministerijos pranešime pasirašius ketinimų investuoti protokolą, „Sopeno Grupo” įkurta 1968 metais Ispanijoje. Metalo apdirbimu besiverčiančios kompanijos metinė apyvarta siekia 300 mln. eurų, arba per 1 mlrd. litų. Ją sudaro šešios kompanijos, daugiausia jų - Ispanijos Valensijos regione ir Italijoje. Gaminami ne tik aliuminio, bet ir nerūdijančiojo plieno, žalvario, geležies profiliai, taip pat jiems tinkami reikmenys.

Bendrovė „Sopena Group (Baltic)” įregistruota Vilniuje ir sukurta investicijoms Lietuvoje.

Ketinusieji anksčiau investuoti naujajame Alytaus pramoniniame parke Pramonės rajone, pavyzdžiui, medienos gaminių gamintojai, dėl palankesnių sąlygų pasitraukė į Lenkiją.