Gegužės mėnesį į Lietuvos upes numatoma iš viso išleisti 100 tūkst. lašišaičių ir 60 tūkst. šlakiukų. Dalis šių žuvų jauniklių Meškerinės lašišų veislyne bus auginama ir toliau.

Šiais metais Meškerinės lašišų veislyne ketinama užbaigti įrengti lašišų paauginimo cechą, kuris leis artimiausiais metais pasiekti lašišų išteklių atkūrimo ir apsaugos Lietuvos vandenyse 1997-2010 metų veiksmų plane numatytas dirbtinio veisimo apimtis.

Kasmet į upes ketinama išleisti po 100 tūkst. vnt. lašišų lervučių, po 50 tūkst. vnt. margiukų (1 vasaros), po 25 tūkst. vnt. jauniklių (1 metų) ir po 30 tūkst. vnt. rituolių (dvivasarių žuvų jauniklių).

Žemės ūkio ministerijos Viešųjų ryšių sekretoriato duomnimis, Lietuvos upės lašišų ir šlakių jaunikliais praturtinamos jau nebe pirmi metai. 1999-2000 metais į Lietuvos upes buvo išleista apie 89 tūkst. lašišų ir 128 tūkst. šlakių jauniklių.

Šalyje žuvivaisa užsiima Lietuvos valstybinis žuvivaisos ir žuvininkystės tyrimų centras, valstybinė įmonė "Laukystos žuvų veislynas" ir tvenkinių žuvininkystės įmonės, Sykinės žuvys veisiamos Ignalinos, Simno, o lašišinės - Žeimenos, plačiažnypliai vėžiai - Simno filialuose.

Pasak Žuvininkystės departamento prie Žemės ūkio ministerijos direktoriaus Vytauto Vaitiekūno, dirbtiniu būdu upėse veisiant lašišas, statant užtvankose žuvų praėjimo takus ir įvairiomis kitomis priemonėmis saugant šias vertingas žuvis, lašišų kiekis iki 2010 metų turėtų padidėti beveik tris kartus.

Tai leistų gauti didesnes šių žuvų verslinės žvejybos kvotas Baltijos jūroje. Be to, Lietuvos upeliuose būtų galima organizuoti mėgėjišką žūklę.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją