"Jei artimiausiu metu nepagreitės derybų procesas, manome, kad toks mūsų atstovų vizitas būtų tam tikras lūžis ne dėl mūsų kaltės užsitęsusiose derybose", - Eltai sakė VTF generalinis direktorius Povilas Milašauskas.

Derybos, per kurias tariamasi dėl 47,31 proc. "Alytaus tekstilės" akcijų paketo nupirkimo iš bankrutavusios ir šiuo metu likviduojamos Honkongo kompanijos, trunka apytiksliai pusantro mėnesio. Per jas VTF raštu kreipėsi į "Asean Interests Limited" likvidatorių - verslo paslaugų kompaniją "PricewaterhouseCoopers" (PwC) ir paprašė pateikti dokumentus, taip pat tinkamai įformintus įgaliojimus asmeniui, kuriam būtų pavesta atstovauti Honkongo kompanijai, pasirašant susitarimą dėl akcijų perleidimo.

Iki šiol didžioji dalis reikalingų dokumentų nėra gauta, išskyrus tai, kad VTF buvo informuotas, koks Lietuvos advokatų kontoros "Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai" advokatas atstovaus likviduojamai Honkongo įmonei derinant susitarimą.

Alytaus įmonė sudėtingoje finansinėje situacijoje atsidūrė pirkėjui nevykdant duotų investicinių ir kitų pažadų. "Asean Interests Limited" privatizuotas "Alytaus tekstilės" akcijų paketas turėtų būti nupirktas ne brangiau kaip už 1 mln. litų, - Seimas dėl to yra priėmęs specialų įstatymą, kurio įgyvendinimas stringa dėl besitęsiančių derybų.

Neoficialiomis žiniomis, valstybei įsigijus "Alytaus tekstilės" akcijų paketą, priklausantį Honkongo kompanijai, turėtų būti perleistas Estijos "Tolaram Investments", o vėliau parduotas VTF, kuriam dabar priklauso 11,82 proc. Alytaus įmonės akcijų. Estijos kompanija per oficialųjį pasiūlymą, kurį skelbtų valstybė, nežada parduoti prieš privatizavimą įsigytas 26,87 proc. akcijų ir, Eltos šaltinių teigimu, gana ultimatyviai reikalauja užtikrinti, kad "Alytaus tekstilė" grąžintų skolas "Tolaram Investments" bei kitiems kreditoriams - iš viso per 1,2 mln. litų. Tačiau, ekspertų manymu, tokį klausimą dar reikia suderinti su dabartiniais "Alytaus tekstilės" kreditoriais bankais, be kurių raštiško sutikimo įkeisti bendrovės turto negalima.

Vilniaus bankui "Alytaus tekstilė" yra skolinga 14,2 mln. litų, neveiksnių aktyvų valdymu užsiimančiam Turto bankui - apie 14,2 mln. litų, o "Snorui" - 6,653 mln. litų, iš viso įmonės skolos sudaro apie 60 mln. litų. Įstatinis "Alytaus tekstilės" kapitalas yra 85,744 mln. litų, joje dirba per 2 tūkst. žmonių. Praėjusius metus didžiausia Alytuje šilumos, vandens vartotoja baigė su 8,865 mln. litų nuostoliu, šie metai jai taip pat greičiausiai bus nuostolingi, nes per tris šių metų ketvirčius nuostoliai pasiekė 8,248 mln. litų.

Privatizuodama "Alytaus tekstilę" Honkongo kompanija žadėjo į ją per penkerius metus investuoti 240 mln. litų ir išsaugoti 3,5 tūkst. darbo vietų. Su akcininke iš Honkongo nepavykus susitarti dėl privatizavimo sutarties pakeitimų, Vilniaus apygardos teisme jai buvo iškelta byla dėl įsipareigojimų nevykdymo. Jei pagrindinis "Alytaus tekstilės" akcijų paketas iš "Asean Interests Limited" bus nupirktas, Lietuvos pusė atsisakys jai pareikštų pretenzijų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją