„Nedarbo lygis, kai ekonomika yra labai žemame raidos taške, negali nedidėti. Yra paskaičiuota, kad nedarbo lygis gali stabilizuotis, kai ekonomika pasiekia 4-5 proc. augimą. Šiuo metu mums dar tikrai nepavyksta pasiekti tokių tempų ir nepavyks pasiekti kokius metus ar pusantrų metų”, – antradienį pristatęs naujausią Lietuvos makroekonomikos apžvalgą žurnalistams sakė SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Kartu jis abejojo, ar profsąjungos pritars Vyriausybės planams liberalizuoti darbo santykius ir taip mažinti nedarbą.

„Aš vertinu tiktai pozityviai tuos pasiūlymus, kurie buvo pateikti. Jau dabar aišku, kad profsąjungos vargu, ar labai entuziastingai reaguos į pasiūlymus, susijusius su viršvalandžiais, darbo laiko režimo liberalizavimu. Nemanau, kad daug kliūčių turės didesnis jaunimo įtraukimas į darbo rinką, skatinimas nedarbius imtis smulkiojo verslo“, – apie Vyriausybės planus mažinti nedarbą sakė G. Nausėda.

Jam antrino ir „DnB Nord“ banko vyresnioji analitikė Jekaterina Rojaka, tvirtinanti, kad bedarbių skaičius „auga labai sparčiai ir tam tikro stabilizavimosi nematyti“.

„Vienintelis veiksnys, kuris galėtų sumažinti nedarbo lygį Lietuvoje, yra emigracija, kuri ilguoju laikotarpiu yra žalinga Lietuvai. Pagrindinis nedarbo mažinimo įrankis yra naujų darbo vietų kūrimas, o tam labai padėtų biurokratinės naštos sumažinimas, deja, šių veiksmų mes kol kas nematome“, – kalbėjo ji. „DnB Nord“ bankas šiemet prognozuoja 20 proc. nedarbą.

SEB banko analitikai palieka nekeistą bendrojo vidaus produkto (BVP) prognozę. Jų manymu, šiemet Lietuvos ekonomika augs 1 proc., o kitąmet 4 proc.

Jie prognozuoja, kad pirmąjį šių metų ketvirtį BVP bus neigiamas dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo ir elektros kainų šuolio, tačiau vėlesniais ketvirčiais mato augimą. G. Nausėda mano, kad pirmąjį šių metų ketvirtį ekonomika gali smukti 3-5 proc.

Kartu pabrėžiama, kad tokio nedidelio ekonomikos augimo gyventojai savo kišenėse nepajus.

„Net jei žmogus nuolat girdės pranešimus žiniasklaidoje, kad šalies BVP augs 1-2 proc., dėl to jis nebėgs į parduotuvę dar kažko nusipirkti“, – tvirtino G. Nausėda.

Banko analitikai prognozuoja, kad šiemet vidutinis atlyginimas mažės 1 proc., o kitąmet jau didės 3,5 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją