"Daugelio paskolų terminai jau yra pasibaigę. Dėl to Prezidentas domėjosi, grąžinamos jos ar ne. Prezidentas ragina dėti pastangas, kad skolos valstybei nenueitų į užmarštį", sakė po susitikimo valstybės vadovo atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas.

Ekspertų teigimu, visų paskolų susigrąžinti neįmanoma, tačiau 50 proc. išieškoti tikimybė yra. Siekiant sugrąžinti į biudžetą bent milijardą litų, reikalingas veiksmingas planas. "Prezidentas prašė Valstybės kontrolieriaus pateikti siūlymus, kaip suaktyvinti šių pinigų sugrąžinimą", sakė po susitikimo R. Gorbačiovas.

Skolos su valstybės garantijomis buvo pradėtos imti maždaug nuo 1992 metų. Tarp didžiausių skolininkų, už kurių paimtus kreditus palūkanas ir delspinigius moka valstybė, buvo "Tauro" bankas, "Oruva", "Inkaras", Šiaulių oro uostas, Klaipėdos nafta, Širdies chirurgijos centras ir kiti.

Vėliau, pakeitus Valstybės skolos įstatymą, valstybė jau negarantavo paskolų ūkio subjektams ir tai stabilizavo padėtį.

Pasak Valstybės kontrolieriaus J. Laučiaus, sugrąžinti bent jau pusę skolos teoriškai įmanoma, jei lėšų išieškojimą vykdančios institucijos tą darys atsakingai.

"Mes esame pateikę rekomendacijas Seimui, kuriose numatoma, kaip užtikrinti valstybės institucijų bendradarbiavimą išieškant skolas, kaip mokesčių administratoriams efektyviai taikyti skolų išieškojimo priemones, kaip patraukti skolininkus baudžiamojon atsakomybėm", sakė J. Liaučius.

Vien 2002 metais valstybė sumokėjo 240 milijonų litų už išduotas paskolas ir jų garantijas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją