„Kaištis tuo prietaisas ir ne-kamštis idealas“; „Tuo teisingas dispozicija ir jūs senas prietaisas valai pagalba sutrukdyti neigiamas padarinys nes tuo aplinka ir žmogus sanitarinis“; „Kai tai suerzintas-namas ratas aruodas simbolis prisirišęs į artikelis produktas idealas niekšiškas tuo produktas atsėlins šalia tuo Europa nukreipiantis 2002/96/EC”, - „LG Electronics“ įsitikinimu, šiuos dulkių siurblio instrukcijoje įrašytus pamokymus lietuviai turėtų suprasti.

Vilnietis Almantas dulkių siurblį su šia instrukcija įsigijo viename „Akropolyje“ įsikūrusių prekybos centrų. „Buvo įdomu pažiūrėti, kas instrukcijoje parašyta. Man kyla negeras jausmas, ypač artėjant Kovo 11-ajai. Nors ir pats sunkiai lietuviškai rašau, iš gramatikos dvejetą turiu, taip parašyti nesugebėčiau“, - kalbėjo Almantas.

Pašnekovui pikta, kad milijonus uždirbanti korporacija nesugeba surašyti lietuviško teksto, o, greičiausiai, naudojasi automatine vertimo sistema. Lietuvių kalbos nepavyko aptikti visoje kelių puslapių instrukcijoje.

Kalbos inspekcija lietuvių kalbos neaptiko

„Kiek tenka matyti, čia lietuvių kalbos nėra. Tai kažkas panašaus į lietuvių kalbą, tačiau visa tai pavadinti lietuvių kalba sunkoka“, - konstatavo Valstybinės kalbos inspekcijos viršininko pavaduotojas Arūnas Dambrauskas.

Pasak A. Dambrausko, teisės aktai reikalauja informaciją pateikti taisyklinga valstybine kalba. Inspekcija dulkių siurblio instrukcijos atvejį ketina nagrinėti ir išsiaiškinti, kas dėl tokios informacijos platinimo kaltas.

Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta, kad Valstybinės lietuvių kalbos komisijos nutarimų ir Valstybinės kalbos inspekcijos pareigūnų nurodymų nevykdymas užtraukia įspėjimą ar baudą nuo 300 iki 600 Lt. Anksčiau už panašaus pobūdžio pažeidimus inspekcija yra atkreipusi kai kurių prekybos tinklų dėmesį, tačiau jų bausti neteko.

Kalbos inspekcija dažniau gaminių instrukcijose pastebi kalbos klaidų. „Tačiau tokio atvejo, kad būtų toks nesiskaitymas su valstybine kalba ir klientais, mūsų praktikoje nelabai atsimenu. Po tiek metų, kai Valstybinės kalbos įstatymas galioja, ir inspekcija veikia, tarsi visi turėtų žinoti, niekam neturėtų klausimų kilti kaip rašyti instrukcijas ir siekti, kad pirkėjai jas suprastų. Toks akibrokštas apskritai sunkiai suvokiamas“, - sakė inspekcijos viršininko pavaduotojas.

LG: atsiprašome

DELFI „LG Electronics“ atstovų paklausus, ar instrukcijoje naudojama kalba – lietuvių, kompanija ėmė tikinti klaidą jau pastebėjusi.

„Kompanija „LG Electronics“ labai atsiprašo savo kliento, kuriam kartu su produktu buvo pateikta minėtoji dulkių siurblio instrukcija. „LG Electronics“ jau pastebėjo šią klaidą - kaip tik šiuo metu kartu su vertėjais rengiama nauja, taisyklinga lietuvių kalba parašyta šios instrukcijos versija“, - teigiama įmonės atsakyme.

Kompanija patikino, kad atnaujinta prekės vartojimo instrukcija lietuvių kalba nuo trečiadienio, kovo 17 dienos, bus visose parduotuvėse, prekiaujančiose „LG Electronics“ dulkių siurbliais. Apsilankyti parduotuvėse ir gauti naują naudojimosi instrukciją lietuvių kalba kviečiami visi klientai, įsigiję minėtuosius „LG Electronics“ dulkių siurblius. Instrukciją esą taip pat bus galima rasti įmonės interneto svetainėje.

Pasak „LG Electronics“, kompanija labai vertina savo klientų nuomonę, todėl sieks užtikrinti, kad ateityje su produktais būtų pateikiamos tik kokybiškos, taisyklingai išverstos produktų naudojimosi instrukcijos. Kompanija esą iki šiol nėra gavusi nusiskundimų dėl blogo vertimo.

Lietuviškos instrukcijos turi būti visur

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos atstovė Vita Šauklytė teigia, kad pirmiausia klientas visada gali kreiptis į pardavėją ir pareikalauti, kad būtų pateikta tinkama, suprantama instrukcija. Po to vartotojas gali kreiptis į inspekciją.

„Šiuo atveju, jei pardavėjas nesugebės pateikti tinkamos instrukcijos, vartotojas galės grąžinti prekę. Kaip gali naudoti produktą, jei nėra nurodyta naudojimo sąlygos?“, - teigė V. Šuklytė. Ji primena, kad visuose elektrotechnikos gaminiuose turi būti vartojimo instrukcija lietuvių kalba.

Tačiau bausti už mažmeninės prekybos taisyklių pažeidimus galima tik inspekcijos periodiškai atliekamų planinių patikrinimų metu. Pasak V. Šuklytės, nors inspekcija sulaukia skundų dėl lietuviškos instrukcijos nebuvimo gaminiuose, pastaruoju metu tai – mažėjantis reiškinys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją