Pačių bankų aiškinimu, jie esą konservatyvumo laikosi nenorėdami dar labiau didinti atidėjinių.

Pastaraisiais mėnesiais bankams vienam po kito mažinant indėlių palūkanas, jos nusirito iki maždaug prieš pusantrų metų buvusio lygio.

Lietuvos bankas fiksuoja, kad sausį vidutinės 1-2 m. trukmės terminuotųjų indėlių litais metų palūkanos siekė 6,83 proc. ir buvo mažiausios nuo 2008-ųjų rugsėjo. Dar praėjusių metų viduryje jos neretai viršijo 9 proc. ar net 10 proc. Beveik analogiškos ir indėlių eurais palūkanų tendencijos.

Bankai ne kartą aiškino, kad mažėjančios indėlių palūkanos yra gera žinia, reiškianti, kad netrukus žemyn pajudės ir paskolų palūkanos. Tačiau statistikos duomenimis, šis procesas dar neįsivažiavęs: pastebimiau smuktelėjo tik įmonėms ir tik litais išduodamų paskolų palūkanos. Nors, kaip žinoma, didesnę dalį paskolų portfelio sudaro paskolos eurais, o ne litais.

Pavyzdžiui, įmonėms išduodamų ilgesnio nei 1 m. laikotarpio (iki 1 mln. eurų dydžio) paskolų litais palūkanos per metus (nuo 2009 m. sausio iki šių metų sausio) smuko nuo 12,44 proc. iki 5,61 proc., o eurais - net ūgtelėjo nuo 5,67 proc. iki 6,39 proc.

Gyventojams ilgiau nei 1 m. išduodamų vartojimo paskolų litais vidutinės palūkanos šiuo laikotarpiu, kaip ir pastaraisiais mėnesiais, beveik nepakito ir svyruoja apie 17-18 proc., o eurais ūgtelėjo nuo 11 iki 18 proc.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją