Verslo paslaugų organizacijos "PricewaterhouseCoopers" (PwC) vyriausiojo partnerio Lietuvoje Chriso Butlerio (Kriso Batlerio) vertinimu, dabartinis Lietuvos pasirinkimas - didinti eksporto apimtis ir skatinti užsienio investicijas tuo pačiu metu laikantis griežtos iždo ir pinigų politikos - yra sėkmingas.

"Dabartiniai Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo tempai labai džiugina ir trumpalaikėje perspektyvoje teikia optimizmo. Vis dėlto svarbu nepamiršti, kad euro zona ir toliau bus pagrindinė Lietuvos prekybos partnerė, todėl šalies ūkio augimas vidutiniu laikotarpiu yra glaudžiai susijęs su euro zonos ekonomikos raida", - sakė K. Batleris, remdamasis PwC specialistų parengtomis Europos šalių ekonomikos raidos prognozėmis.

Pasak jo, dabar yra tinkamas metas Lietuvos politikos formuotojams pradėti galvoti apie tai, kokia turėtų būti šalies ekonomika 2004-2010 metais, kai ji bus išsiplėtusios ES dalimi.

PwC nuomone, euro zonos šalių ekonomika turi galimybę pasiekti spartesnį vienam gyventojui tenkančio BVP augimą negu JAV per likusius šio dešimtmečio metus, nors panašu, kad 2003 ir 2004 metais augimas bus lėtas. Verslo organizacijos specialistai pabrėžia, kad tai įmanoma tik tuo atveju, jei euro zonos šalys įgyvendins efektyvias savo darbo rinkų reformas ir laikysis augimą skatinančios makroekonomikos politikos.

Naujausiame PwC leidinio "European Economic Outlook" numeryje pateiktame pagrindiniame scenarijuje, tikintis, kad palūkanų normos per ateinančius kelis mėnesius tiek euro zonos šalyse, tiek Didžiojoje Britanijoje išliks artimos dabartinėms, tačiau kitais metais jos vėl turės tendenciją kilti, prognozuojama, kad euro zonos šalių ekonomikos augimas šiemet vidutiniškai bus tik apie 0,5 proc., tačiau laipsniškai jis spartės ir 2004 metais pasieks maždaug 1,75 proc.

Didžiąją pastarojo dešimtmečio dalį JAV ekonomika augo sparčiau negu euro zonos šalių, to paties tikimasi 2003 bei 2004 metais. Tačiau "European Economic Outlook" daroma išvada, kad vargu ar būtų galima garantuoti, jog JAV sugebės išlaikyti spartesnį nei euro zonos ūkio augimą per likusius šio dešimtmečio metus.

Pagal apžvalgoje pateiktą pagrindinį scenarijų, 2004-2010 metais vienam gyventojui tenkančio BVP augimas tiek JAV, tiek euro zonos šalyse vidutiniškai gali siekti apie 2-2,25 proc.

PwC apžvalgoje teigiama, kad ES turi neabejotinas galimybes pagerinti ekonomikos augimo tempus, toliau vykdydama struktūrines reformas ir ypatingą dėmesį skirdama užimtumo didinimui bei nepalikdama nuošalyje socialinio teisingumo klausimų. "PricewaterhouseCoopers" yra didžiausia pasaulyje verslo paslaugų organizacija. 142 pasaulio šalyse veikiančioje PwC dirba daugiau kaip 125 tūkst. darbuotojų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją