Gurkšnojama šimtų milijonų žmonių visoje planetoje, kava yra viena iš svarbiausių pasaulio prekių ir didžiulis eksporto ramstis šalims nuo Brazilijos iki Indonezijos.

Bet kavos augintojai, susitinkantys šią savaitę Gvatemaloje, yra apimti panikos dėl atšilimo poveikio jų pragyvenimo šaltiniui.

Kadangi tarp kavos skrudintojų labiau paklausios aukštikalnėse užaugintos pupelės dėl savo subtilaus skonio, vėsesnio klimato auginimo plotai taip pat paklausesni, tad ir jų kaina didesnė.

Ir šios naujos varžybos iškyla tuomet, kai išteklių poreikiai auga ir tarp ūkininkų bei energetikos firmų.

„Dėl žemės ir vandens kovoja maisto ir energijos gamintojai, – sako N. Osorio. – Mums reikia padaryti situacijos įvertinimą, kad būtų garantuotas ekologinės pusiausvyros išlaikymas ir kavos produkcijos paklausa.“

Tarptautinės kavos organizacijos duomenys rodo, kad produkcijos Lotynų Amerikoje praėjusiais metais sumažėjo – daugiausia dėl prasto oro. Gamintojai sako, kad jie kovoja, kad išliktų be skolų.

Kolumbijoje, vienoje iš didžiausių pasaulyje kavos gamintojų, produkcijos apimtys smuko 30–35 proc.

Gvatemalos nacionalinė kavos asociacija – regiono lyderė – sako prognozuojanti, kad devyniose Lotynų Amerikos šalyse produkcija per pirmus tris šio sezono mėnesius mums 28 proc.