Didžiojo septyneto (G7) grupei vakar paraginus padidinti valiutų rinkų lankstumą, JAV dolerio kursas Japonijos jenos atžvilgiu krito žemiausiai per pastaruosius 33 mėnesius. Lietuvoje JAV dolerio kursas per dieną nukrito keturiais centais - nuo 3,06 iki 3,02 lito už dolerį.

"Kas bus toliau, neaišku, nes kursas pastaruoju metu dažnai šokinėja dėl prieštaringų tendencijų. Viena vertus, vieningai teigiama, kad JAV ekonomika atsigauna ir tai turėtų stiprinti JAV dolerį. Antra vertus, matome, kaip auga jų prekybos ir valstybės iždo deficitai", LŽ sakė Vilniaus banko vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis.

"Hansabanko" Valiutų prekybos skyriaus vadovo Vytauto Eidukaičio teigimu, ir toliau JAV dolerio kursas turėtų stipriai svyruoti. Tačiau galimas daiktas, kad išsilaikys jo silpnėjimo tendencija - po kurio laiko JAV nacionalinės valiutos kursas gali nukristi net iki 2,9 lito už dolerį.

Reakcija į pranešimą

JAV dolerio kursas pradėjo kristi, G7 paraginus pasaulį taikyti lanksčias valiutų kursų sistemas. Anot analitikų, Didysis septynetas netiesiogiai papriekaištavo Japonijai dėl rengiamų intervencijų į valiutų rinkas jenai susilpninti, taip pat kitoms Azijos valstybėms, ypač Kinijai, dėl nelanksčios valiutų politikos.

Eidukaičio teigimu, Japonijos centrinis bankas jau kurį laiką supirkinėdavo JAV dolerius už Japonijos jenas, tokiu būdu silpnindamas nacionalinę valiutą. "Japonijos vienintelis ekonomikos variklis yra eksportas, kuriam reikalinga silpna jena. Vos ji pradėdavo stiprėti, Japonijos centrinis bankas iš karto pirkdavo dolerius ir parduodavo jenas. Taip dirbtinai buvo sukuriama dolerio paklausa, jis atitinkamai pabrangdavo jenos ir kitų valiutų atžvilgiu", - pasakojo "Hansabanko" analitikas.

Kris toliau

Rinkos dalyviai po G7 pranešimų nusprendė, kad Japonijos centrinis bankas daugiau tokiu būdu dolerių nesupirkinės. JAV nacionalinę valiutą pradėta sparčiai pardavinėti, todėl jos kursas krito tiek Japonijos jenos, tiek kitų valiutų atžvilgiu.

"Po tokių pareiškimų valiutos kurso svyravimas būna trumpalaikis, ilgesnius procesus lemia makroekonominiai rodikliai. Dabar jų raida stumia JAV dolerį skirtingomis kryptimis ir dar neaišku, kuri tendencija nugalės", - tvirtino Vilniaus banko vyriausiasis analitikas Rudzkis. Eidukaičio nuomone, rinka greitai turėtų nurimti, tačiau ilgalaikė JAV dolerio silpnėjimo tendencija išsilaikys.