Jau antrą iš eilės obligacijų emisiją Vyriausybė platino JAV doleriais. Šį kartą 10 metų laikotarpiui pasiskolinta 2 mlrd. JAV dolerių (5 mlrd. litų) už 7,625 proc. metinių palūkanų. Finansų ministerija šią obligacijų emisiją pavadino sėkminga. Finansų ministrės Ingridos Šimonytės teigimu, ilgas skolos grąžinimo terminas ir fiksuota palūkanų norma leis Lietuvai mažiau skolintis siekiant perfinansuoti esamas skolas, užtikrins stabilesnes skolos aptarnavimo išlaidas.

Tačiau kai kurių finansų analitikų teigimu, įvertinus pagerėjusį Lietuvos įvaizdį tarptautinėse finansų rinkose, pasiskolinti buvo galima bent jau 0,5 procentinio punkto pigiau. Nors skirtumas iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti ne itin reikšmingas, per dešimtmetį tai virs papildomais 100 mln. JAV dolerių.

Pigiau negu Lietuva pastaruoju metu sugeba pasiskolinti kitos valstybės. Sausio pabaigoje Vengrija tarptautinėse rinkose atitinkamam laikotarpiui JAV doleriais pasiskolino už 6,3 proc., Lenkija – už 6,4 proc., Kroatija – už 6,75 proc. metinių palūkanų.

Pasak SEB banko vyresniosios analitikės Vilijos Tauraitės, nuo praėjusių metų spalio, kai Lietuva išplatino penkerių metų trukmės 1,5 mlrd. dolerių obligacijų emisiją, kurios palūkanos siekė 6,75 proc., ekonominė šalies padėtis keitėsi į gerąją pusę.

Londone dirbantis investicinio fondo "Spencer House Capital Management LLP" partneris Darius Daubaras taip pat linkęs manyti, kad palūkanos yra didelės, nors ir atspindi dabartinę padėtį rinkose.

"Jei nebūtų iškilusi rizika dėl Graikijos, gal palūkanos būtų buvusios kiek mažesnės. Prisideda dar ir tas veiksnys, kad Baltijos šalių regionas neįtvirtino savo ekonominio atsigavimo ir kol kas trūksta gerai nuteikiančių makroekonominių naujienų iš Lietuvos", – dėstė investuotojas.

Vis dėlto didesnės palūkanos Vyriausybei veikiausiai leido pasiskolinti didesnę sumą, todėl kitą obligacijų emisiją bus galima atidėti iki rudens.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją