Sukimštos į kiaulės skrandį ir išrūkytos kiaulienos skilandis Lietuvoje žinomas bene du šimtus metų. Nors dabar skilandžius gamina nemažai įmonių, tačiau tik pagal senovinę technologiją pagamintieji gaminiai bus ženklinami specialiu Europos Sąjungos (ES) ženklu, garantuojančiu, kad tai tradicinis gaminys.

Šis ženklas rodo išskirtinę ES maisto produktų kokybę. Taip jau ženklinamas itališkas Parmos kumpis, daniškas mėlynasis sūris ir kiti tam tikras šalis reprezentuojantys produktai.

„Šitas ženklas kaip tik didins ES vartotojui pasitikėjimą šiuo produktu ir jo žinomumą. Manau, kad teigiamą poveikį šis ženkliukas turės ir eksportui“, – teigė „Biovela“ grupės generalinis direktorius Virginijus Kantauskas.

Europietišką ženklą galės gauti tik iš natūralių produktų pagamintas, lašo arba cukinijos formos skilandis, perrištas virvele.

„Kontrolę atliks Maisto ir veterinarijos tarnyba ir ne bet kas galės naudoti tą ženklą, nors ir gamins skilandį. Pripažinimas suteikia galimybę skilandį propaguoti ne tik Lietuvoje, bet ir ES, kad galėtų jį pateikti ir naudotis parama pačio produkto pristatymui,viešinimui“, – kalbėjo Žemės ūkio ministerijos Kokybės politikos departamento direktorius Saulius Jasius.

Pasak Žemės ūkio ministerijos atstovo, tapti garantuotu ES tradiciniu gaminiu gali pretenduoti ir lietuviškas midus. Ministerija ragina gamintojus teikti paraiškas ir dėl kitų produktų europinio pripažinimo.