„Gausus INVEGA suteiktų garantijų skaičius rodo, kad šiuo metu, kai Lietuvoje smulkiajam ir vidutiniam verslui išties sunku, valstybės garantijos yra vienas geriausių SVV kreditavimo riziką mažinančių veiksnių, – sako INVEGA generalinė direktorė Zita Gurauskienė. – Reikia pastebėti tai, kad 2009 m. iš bankų itin daug skolintasi mažų paskolų, o prie to nemaža dalimi prisidėjo Ūkio ministerijos Ekonomikos skatinimo plane numatytų naujų priemonių – mažųjų kreditų ir paskolų iš Atviro kreditų fondo, kurias administruoja INVEGA, atsiradimas“.

Iš visų 519 INVEGA garantijų 124 garantijos suteiktos už mažus kreditus pagal priemonę „Mažų kreditų teikimas – 1 etapas“, 242 garantijos pagal priemonę „Mažų kreditų teikimas – 2 etapas“, 13 garantijų už paskolas iš Atviro kreditų fondo ir 30 garantijų už paimtas labai mažas paskolas.

Didelis susidomėjimas mažais kreditais turėjo įtakos ir vidutiniam paskolos dydžiui – 2009 m. jis buvo kiek mažesnis nei ankstesniais metais ir siekė 282 674 Lt, o vidutinė garantijų suma buvo 203 668 Lt. Vidutiniškai SVV subjektai skolinosi 3,6 metų laikotarpiui, vidutinė garantijų trukmė atitinkamai buvo 2,7 metų.

Net 72,8 proc. garantijų suteikta įmonėms, veikiančioms daugiau nei 5 metus, naujai įsteigtoms įmonėms atiteko 5,6 proc. garantijų.

Didesnė INVEGA garantijų dalis – 64,3 proc. – buvo suteikta už besiverčiančių gamyba ir teikiančių įvairias paslaugas įmonių paskolas, ir trečdalis garantijų – 35,6 proc. – atiteko už prekybos įmonių imamas paskolas.

„Aktyvus gamybos ir paslaugų įmonių skolinimasis ir tai, kad net 73,4 proc. visų garantijų suteikta už verslininkų paskolas apyvartinėms lėšoms papildyti, rodo, kad smulkusis ir vidutinis verslas nenuleidžia rankų išgyvendamas laikinus ekonominius sunkumus, – teigia Z.Gurauskienė. – Be to, sunkmečiu imtos paskolos investicijoms, už kurias suteikta 26,6 proc. garantijų, leidžia daryti prielaidą, kad verslo rinka mato perspektyvų“.

2009 metais aktyviausiai iš bankų paskolas su INVEGA garantija ėmė Vilniaus, Kauno ir Panevėžio apskričių verslininkai. Pasyviausiai valstybės pagalba, teikiama garantijų forma, naudojosi Tauragės apskrities SVV subjektai.

Nuo veiklos pradžios (2001 m.) iki 2009 m. gruodžio 31 d. INVEGA kredito įstaigoms jau suteikė 2 375 garantijas už SVV subjektų imamas paskolas, bendra garantuotų paskolų suma siekė 968,9 mln. Lt, o už jas suteiktų garantijų suma – 628,6 mln. Lt.

UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) teikia iki 80 proc. garantijas kredito įstaigoms už smulkiųjų ir vidutinių verslininkų imamas paskolas. Garantuotas paskolas gali gauti įmonės, kuriose darbuojasi iki 250 darbuotojų, ir fiziniai asmenys, užsiimantys verslu (individualia veikla, turintys verslo liudijimą; maksimalus garantijos dydis – 5 mln. Lt. SVV subjektams, gavusiems paskolą su INVEGA garantija, kompensuojama 50 proc. paskolų palūkanų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją