Skilandis bus ženklinamas Europos Bendrijos ženklu su nuoroda ir žodžiais „Garantuotas tradicinis gaminys“ ir santrumpa GTG. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kontroliuos simbolikos naudojimą, išduos leidimus gamintojams, norintiems gaminti skilandį ir ženklinti jį bendrijos simboliais. Kontrolės institucija periodiškai tikrins, ar produktas atitinka specifikacijoje numatytus reikalavimus. Bus tikrinama gamintojų kontrolės sistema, gamintojų dokumentacija bei analizuojamos produkto charakteristikos.

„Garantuoto tradicinio gaminio ženklu galės būti ženklinami tik tie skilandžiai, kurie pagaminti pagal senovines technologijas. Gaminys gali būti gaminamas bet kurioje ES šalyje, tačiau turi būti laikomasi patvirtintos receptūros. Paženklinto produkto vertė kyla, vartotojai pasitiki ženklu, rodančiu išskirtinę kokybę“, - sakė Gintautas Kniukšta.

Lietuvoje skilandis nuo seno laikomas nacionaliniu produktu. Skilandis yra rūkytas, virvele perrištas nelygaus, gruoblėto paviršiaus, suspausto lašo arba nedidelės cukinijos formos standžios konsistencijos mėsos gaminys natūraliame apvalkale. Jo skersmuo – ne mažesnis kaip 8 cm.

Namų sąlygomis skilandis gaminamas tik iš kiaulienos, o mėsos perdirbimo įmonėse naudojama kiauliena ir jautiena. Skilandis nuo senų laikų taupomas vasaros darbymečiui, tiekiamas svečiams įvairiomis progomis. Skilandžiui būdingas rūgštokas, aštrokas, prieskonių, sūrus skonis bei brandinant ir džiovinant susidarantis specifinis skonis ir kvapas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją