„Tokį sprendimą buvome priėmę pandemijos metu, kad žmonės su liga nevaikščiotų į darbą, o imtų biuletenį ir neplatintų ligos. Žinote, kaip žmonės nusprendžia pataupyti. Nenorėjome, kad žmonės, nenorėdami prarasti pinigų, į darbą eitų kosėdami ir čiaudėdami“, – DELFI sakė „Oro navigacijos“ finansų ir ekonomikos direktorė Jolanta Verikaitė.

Tačiau, anot jos, piktnaudžiaujančių atsiradusia galimybe nebuvo. Bendrovės duomenimis, 2008 m. lapkritį ir gruodį laikino nedarbingumo pažymėjimus turėjo 22, o pernai per tą patį laikotarpį – 16 darbuotojų. Iš viso šiuo metu dirba maždaug 320 žmonių.

Pašnekovė pripažino daugiau nežinanti įmonių, kurios taikytų tokią praktiką. Apie tokias iniciatyvas sako negirdėjęs ir Kauno medicinos universiteto Šeimos medicinos klinikos vadovas profesorius Leonas Valius.

„Man toks darbdavių elgesys atrodo sveikintinas“, – DELFI sakė jis, pripažinęs, kad žmonės, nenorėdami prarasti pinigų, stengiasi neimti laikino nedarbingumo pažymėjimų.

„Statistikos mes nevedame, tačiau jeigu žiūrėtume į tendencijas, matyti, jog žmonės vangiau ima biuletenius. Tokio elgesio motyvas – pinigai. Jie sako: „Gal dar neduokite, gal dar nieko tokio“. Jeigu žmogus ateina penktadienį, jis prašo palaukti, gal per savaitgalį pasveiks“, – DELFI sakė jis.

Pašnekovas pripažino apie tokią iniciatyvą girdįs pirmą kartą, tačiau ją vertinąs teigiamai.

Medikas pabrėžia būtinybę sergant gripu likti namuose ir gydytis.

„Yra dvejopa svarba likti namuose sergant gripu. Pirmiausiai namuose reikia likti iš pilietiškumo, kad eidamas į visuomenę nesėtum užkrato. Antra, likus sirgti namuose, sumažėja gripo komplikacijų rizika. Gripu sergančio žmogaus imuniteto atsparumas yra sumažėjęs, todėl gali kibti kitos ligos, infekcijos, bakterinės infekcijos“, – kalbėjo jis.

Gripo epidemija Lietuvoje buvo paskelbta lapkričio 24 d., o atšaukta gruodžio 21 d. Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba yra patvirtinusi 18 pandeminio gripo aukų, nuo sezoninio gripo mirė 8 žmonės.

DELFI jau rašė, kad lapkritį buvo išduota 41,2 proc. mažiau nedarbingumo pažymėjimų nei per tą patį 2008 m. laikotarpį.

Nuo gegužės įsigaliojo naujoji ligos pašalpų mokėjimo tvarka, pagal kurią dvi pirmąsias ligos dienas kompensuoja darbdavys, nuo trečiosios „Sodra“ moka vos 40 proc. žmogaus atlyginimo, o nuo aštuntosios – 80 proc.

Iki gegužės susirgus „Sodra“ kompensuodavo 80 proc. darbo užmokesčio.

„Oro navigacija“ teikia oro navigacijos paslaugas, užtikrina oro erdvės pralaidumą ir reguliuoja skrydžius. Pernai įmonė uždirbo 16 mln. Lt pelno. Visos „Oro navigacijos“ akcijos priklauso valstybei.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją