„Galbūt atskiram žmogui atlyginimo mažėjimas 2 proc. nėra didelis, tačiau jei iš 100 darbuotojų atleidžiami 2 darbuotojai, tai tiems žmonėms yra labai skausminga. Mes manome, kad vien tik dėl elektros brangimo, BVP šiemet bus mažesnis 1,3 proc.“, – DELFI sakė LPK Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas.

Jo teigimu, dauguma įmonių nebemato galimybių, kur dar galima būtų veržtis diržus, nes tik mažuma jų planuoja šiemet gauti pelno.

„Didžioji dalis įmonių pelno nesitiki ir nurodė, kad vienintelės sąnaudos, kurias dar galima mažinti, yra darbo užmokestis. Nebėra, kur daugiau veržtis diržų. Vienos įmonės direktorius sakė: „turiu dvi mašinas, iš pradžių parduosiu vieną mašiną ir taip vieną mėnesį elektros kainą kompensuosiu, o paskui jau mažinsiu darbo užmokestį“, – kalbėjo S. Besagirskas.

Jo teigimu, pramonės įmonėse išlaidos elektrai sudaro 2-15 proc. visų sąnaudų. Stiklo ir kartono pramonės įmonių sąnaudose išlaidos elektrai viršija 15 proc.

Tuo tarpu darbo užmokestis pramonės įmonėse sudaro apie 7 proc. visų sąnaudų.

DELFI primena, kad praėjusių metų pabaigoje uždarius Ignalinos atominę elektrinę, nuo sausio gyventojams ir verslui šoktelėjo elektros kainos. Šiuo metu galiojančios kainos nustatytos pusei metų, kokios jos bus kitą pusmetį, kol kas neaišku.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją