Tolimųjų reisų vairuotojas Egidijus (pavardė redakcijai žinoma) DELFI pasakoja iš darbo išeiti negalįs jau porą mėnesių, nes jo darbdavys nesutinka susitikti ir sumokėti atlyginimo, o registruotu laišku nusiųstas prašymas atleisti iš darbo grįžo atgal, nes nurodytu adresu jau nieko nebėra.

„Per 2009 metus gavome apie 250-300 skundų dėl dingusių darbdavių. Žmogui, be abejo, tai yra didelė problema, kartais dažnai būna, kad darbdaviai išvažiuoja į užsienį ir nieko nepalieka vietoj savęs, nėra su kuo kalbėtis. Kartais įmonė būna subankrutavusi ir niekas nebeatsiliepia“, – DELFI sakė Vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Mindaugas Pluktas.

Jo kolegė, VDI Vilniaus skyriaus vedėjo pavaduotoja Teresa Aksionova DELFI sakė, kad su šia problema gali susidurti įvairiausių sričių darbuotojai.

„Tokių besikreipiančių yra ir nemažai. Ši problema liečia visų sričių darbuotojus: ir statybininkus, ir mažų įmonėlių prekybininkai, ir valymo paslaugas, nedideles kavines“, – kalbėjo ji.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas DELFI taip pat tvirtino, kad ši problema išlieka ypač aktuali.

„Visai neseniai tokį skundą mes gavome iš vairuotojo Kaune. Žmogus parašė prašymą nutraukti darbo sutartį, bet neranda darbdavio. Tai yra ganėtinai aktuali problema, ypač dabar, kai nemažai įmonių bankrutuoja, o vadovai dingsta slėpdamiesi nuo mokesčių, antstolių, o kartu ir nuo darbuotojų“, – sakė jis.

DELFI primena, kad lapkričio pabaigoje Vyriausybė Seimui pasiūlė Darbo kodekso pataisas, lengvinančias darbdavio neberandančių darbuotojų registraciją Darbo biržoje.

Seimui teikiamų įstatymų projektų tikslas – nustatyti teisinį reglamentavimą, kad darbuotojai, kurie ne dėl savo kaltės negali nutraukti darbo sutarčių, gavę atitinkamą Valstybinės darbo inspekcijos pažymą, galėtų kreiptis į Darbo biržą ir tapti oficialiu bedarbiu.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, šiuo metu tokie darbuotojai negali kreiptis į Darbo biržą, įsiregistruoti bedarbiu, gauti pašalpą.

Profesinių sąjungų siūlymu dar birželį Trišalėje taryboje buvo svarstomos pataisos, leidžiančios nedirbti, jei negauni atlyginimo. Tačiau kol kas šis projektas toliau nepasistūmėjo.

Iš viso VDI pernai gavo per 20 tūkst. darbuotojų skundų ir paklausimų. Tai yra keliais tūkstančiais daugiau nei 2008 m. Dažniausiai žmonės skundėsi dėl atlyginimo nemokėjimo arba vėlavimo ir atleidimo iš darbo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją