Susitarimai įsteigti šių trijų buvusių sovietinių respublikų muitų sąjungą buvo pasirašyti pernai, ir nuo sausio 1 dienos bendra muitų sistema formaliai turėjo įsigalioti.

Tačiau Maskva ir Minskas iki šiol negali susitarti dėl to, kaip naujos muitų taisyklės bus taikomos žalios naftos eksportui iš Rusijos į Baltarusiją, ir antradienį Baltarusijos vyriausybės delegacija dar kartą išvyko į Maskvą vesti derybų, pranešė vyriausybė Minske.

Pastaraisiais metais Baltarusijai pavykdavo susitarti dėl mažesnių Rusijos eksporto tarifų kurui. Naujais metais Minskas siekė visiško muitų panaikinimo, bet Maskva sutiko be muito tiekti į gretimą šalį naftos tik tiek, kiek ji sunaudoja viduje.

Naftos produktai, pagaminti iš pigiai nupirktos Rusijos naftos, pastaraisiais metais sudarė maždaug trečdalį Baltarusijos eksporto ir buvo vienas pagrindinių įplaukų į šalies iždą šaltinių.

Ginčas dėl naftos muitų pagal laiką sutapo su Baltarusijos valstybinės bendrovės "ODU" įspėjimu, kad gali būti nutrauktas elektros energijos tiekimas iš pagrindinės Rusijos teritorijos į Kaliningrado sritį, kuris gali skaudžiai atsiliepti ir šio anklavo, įsispraudusio tarp Lenkijos ir Lietuvos, gyventojams.

Baltarusija pareiškė, jog Rusijos elektros energijos tranzito sąlygos naujiems metams nesuderintos, drauge ji pabrėžė, kad ši problema ir ginčas dėl naftos nėra tarpusavyje susiję.

Rusijos bendrovė "Inter RAO" pareiškė, kad perdavė partneriams Baltarusijoje savo siūlymus dėl tranzito sąlygų, bet atsakymo negavo.

Baltarusijos ekspertai pažymi, kad muitų sąjungos taisyklės politiniu požiūriu labai nenaudingos A.Lukašenkai, jeigu jos bus taikomos taip, kaip reikalauja Rusija.

Be naftos produktų eksporto pabrangimo, pagal naujas taisykles, Minskui taip pat teks padidinti padėvėtų automobilių importo muitus iki Rusijos lygio, o tai skaudžiai atsilieps daugelio baltarusių verslui.

Juridiniams asmenims užsienietiškų automobilių muitai Baltarusijoje jau padidinti, o klausimą dėl muitų fiziniams asmenims numatoma išspręsti iki gegužės 1 dienos.

"Tikriausiai Baltarusija, esant šiai situacijai, pralaimės, tai yra jos sąlygos pablogės, o Rusijai sąlygos pagerės tiesiog todėl, kad dabar Rusijos vyriausybės pozicijos diktuoti savo sąlygas yra geresnės", - sakė bendrovės "Global Insight" analitikė Natalija Leščenko.

"Atsižvelgiant į sunkią Baltarusijos ekonomikos padėtį... Baltarusijos vyriausybę galima tiesiog prispausti sutikti su parankesnėmis Rusijai sąlygomis", - pridūrė ji.

N.Leščenko pažymėjo, kad A.Lukašenka jau ne kartą kivirčijosi su Maskva dėl įvairių ekonominių dingsčių ir kaskart pasiekdavo daugiau nei buvo galima tikėtis tokioje nelygioje dvikovoje.

"Tačiau jeigu žiūrėsime, kaip viskas vyko per kelerius metus, tai Baltarusija vis dėlto pamažu užleidžia savo pozicijas, ir kuo toliau, tuo daugiau", - sakė ji.

Ekspertė taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad abiejų šalių politiniai lyderiai kol kas viešai nekalba apie kilusius konfliktus dėl naftos ir elektros energijos.

Jos nuomone, šitai rodo, jog, tai kas vyksta, nėra susiję vien tik A.Lukašenkos ir Kremliaus tarpusavio kova.

"Rusija iš tikrųjų suinteresuota nutraukti subsidijas Baltarusijos ekonomikai, galbūt antroji priežastis - tai jos susidomėjimas Baltarusijos naftos perdirbimo aktyvais. O Baltarusijai toks aukštas naftos muitas beveik neįmanomas dėl labai sunkios ekonominės padėties šalyje", - sakė ji.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją