Leidimo atnaujinti gerokai anksčiau uždrausto eksporto į Rusiją vis dar neturi „Rokiškio sūris“ ir „Marijampolės pieno konservai“, nors duoti atsakymą Rusijos tarnybos žadėjo praėjusią savaitę. Diplomatai, kad pagerintų ekonominius Lietuvos ir Rusijos santykius, siūlo bendrus susitikimus. Verslininkai skaičiuoja nuostolius.

Rusija įvežti pieno gaminius dėl aptiktų antibiotikų rugpjūtį ir rugsėjį buvo uždraudusi daugeliui Lietuvos perdirbėjų. Mat Rusija taiko griežtesnius reikalavimus. Pagal jos normas, antibiotikų neturi būti nė kiek, o Europos Sąjunga leidžia iki 100 mikrogramų litre pieno.

Sugriežtinus žaliavinio pieno kontrolę bei įsipareigojus pagal Rusijos standartus tikrinti išvežamus produktus, spalį didžiajai daliai įmonių, tarp jų – ir Pasvalio sūrinei, eksportą leista atnaujinti. Todėl dabartinis draudimas bendrovei – netikėtas.

„Mes labai atsakingai vykdome suderintą reglamentą, visa produkcija tiriama Lietuvos ir Rusijos laboratorijose. Tad žinia apie eksporto ribojimą mums yra netikėta. 70 proc. Pasvalio įmonės sūrių važiuoja į Rusiją“, – teigė „Pieno žvaigždžių“ vykdomasis direktorius Linas Sasnauskas.

Rusijos veterinarijos tarnyba pirmadienį Lietuvos kolegoms pranešė uždraudusi įvežti Pasvalio sūrius dėl rastų antibiotikų likučių, o „Agrovet“ bendrovės mėsos produktus – dėl jų mikrobiologinio užterštumo.

„Visos siuntos ištirtos, nieko pas mus nerasta. Taip pat lygiagrečiai siuntos tirtos Vokietijoje. Tačiau kai paimtas Rusijos kontrolinis mėginys iš „Pieno žvaigždžių“, rasta antibiotikų“, – sakė Maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Kazimieras Lukauskas.

Anot K. Lukausko, atnaujinti eksportą į Rusiją Pasvalio sūrinė ir bendrovė „Agrovet“ gali tikėtis po 2–3 mėnesių.

Kol kas vežti savo produkciją į Rusiją negali ir „Rokiškio sūris“ bei „Marijampolės pieno konservai“, tokių leidimų netekę dar anksčiau. Rusijos pusė žadėjo duoti atsakymą praėjusią savaitę.

„Laukiam, yra duotas pažadas, kad tos įmonės artimiausiu metu bus atidarytos, nes garantijos yra išsiųstos ir dar išsiųstos per ambasadą“, – teigė maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius.

Pirmadienį verslininkai, valdžios institucijų atstovai tarėsi, ką daryti, kad prekyba su Rusija vyktų sklandžiau. Akcentuota, kad reikia tiesioginių kontaktų.

„Sutarėme, kad kartą per mėnesį sMaskvoje ambasadoje susitiks pienininkų, mėsos perdirbėjų asociacijų vadovai, tarsimės, pasiūlysime susitikti su Maskvos miesto vyriausybės atstovais, kurie užsiima aprūpinimu maistu, su Rusijos veterinarijos, žemės ūkio ministerijos ir kitais Rusijos atstovais“, – kalbėjo Lietuvos ambasadorius Rusijoje Antanas Vinkus.

Pirmasis dviejų šalių verslo ir valdžios atstovų susitikimas Maskvoje turėtų įvykti kitą mėnesį.