„Komitetas nusprendė projektą grąžinti iniciatoriams tobulinti. Taip pat nusprendėme siūlyti kreiptis į Vyriausybę, kad būtų sudaryta darbo grupė į ją įtraukiant įstatymo projekto iniciatorius. Mūsų siūlymu, ši darbo grupė iki kovo turėtų pateikti Fizinių asmenų bankroto įstatymo koncepciją ir nemokumo koncepciją“, – DELFI po posėdžio sakė Ekonomikos komiteto narys Vaidotas Bacevičius.

Jo teigimu, šis projektas sulaukė „labai daug pastabų“.

„Vien mūsų komiteto išvadoje yra šeši puslapiai pastabų. Ūkio ministerija taip pat laikosi pozicijos, kad toks įstatymas, koks yra parengtas, nėra tinkamas“, – sakė jis.

DELFI primena, kad Vyriausybė dėl šio projekto buvo taip pat pateikusi neigiamą išvadą ir buvo pasiūliusi atidėti šio projekto svarstymą.

Lietuvos banko išvadoje taip pat rašoma, kad „šiuo metu įstatymo priėmimas nebūtų racionalus visuomenės išlaidų ir naudos santykio požiūriu“.

Fizinių asmenų įstatymo projektą parengė šiuo metu opozicijoje esančios „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos nariai. Jame numatyta, kad ir fiziniai asmenys galėtų turėti galimybę bankrutuoti. Šiuo metu Lietuvoje tai gali padaryti tik juridiniai asmenys.

Įstatymo projekte numatyta, kad bankroto procesas gali būti pradėtas tik pagal fizinio asmens pareiškimą ir tik tuo atveju, kai fizinis asmuo negali įvykdyti kreditorių reikalavimų, kurie yra didesni kaip 12 Lietuvos Vyriausybės patvirtintų minimalių mėnesinių algų. Šiuo metu tai būtų 9600 Lt.

Planuojama, kad duomenys apie asmens bankroto procesą būtų skelbiami viešai, o verslu neužsiimančio asmens bankroto procedūra truktų iki trejų metų.

Dabartinės Vyriausybės programoje yra numatyta parengti Fizinių asmenų bankroto įstatymą, tačiau tai padaryti ketinama apie 2011 m.

Darbo grupė ir kitam projektui

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas nusprendė kreiptis į Seimo valdybą, kad ši suburtų darbo grupę Fizinių asmenų pareigų kreditoriams vykdymo laikino sustabdymo įstatymo tobulinimui. Tai DELFI trečiadienį patvirtino šio komiteto narys Raimondas Šukys.

DELFI primena, kad šiam projektui buvo pritaręs Seimo Biudžeto ir finansų komitetas.

Šiuo projektu, kurį parengė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Mantas Adomėnas, siūloma leisti su finansinėmis problemomis susidūrusiems žmonėms iki trejų metų atidėti paskolų mokėjimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)