Apie tai praėjusį pirmadienį pranešė Kubos prezidentas Raulis Castro aukščiausiojo lygio aljanso suvažiavimo atidaryme Kuboje. Aljansui priklauso Bolivija, Venesuela, Hondūras, Kuba, Nikaragva, Ekvadoras, salų valstybė Antigva ir Barbuda, Sent Vinsentas ir Grenadinai bei Dominika.

R. Castro teigimu, perėjus prie atsiskaitymų sucre, ALBA narių tarpusavio prekybiniams sandoriams nebereikėtų dolerio. Tarpusavio prekyba ir bendri ekonominiai projektai bei socialinės programos vyks per 2007 m. įsteigtą ALBA banką.

Anksčiau buvo pranešama, kad Persijos įlankos šalys kartu su Kinija, Rusija, Japonija ir Prancūzija kuria planą, kaip atsisakyti dolerio prekiaujant nafta. Amerikos valiutą gali pakeisti kelių valiutų krepšelis, kurį ketina įsivesti Saudo Arabija, Abu Dabis (vienas iš emyratų) ir Kataras.

Laikraščio „The Independent“ informacija, dolerio atsisakymą naftos prekyboje jau svarstė finansų ministrai ir Rusijos, Kinijos, Japonijos ir Brazilijos centrinių bankų vadovai. Informaciją patvirtino šaltiniai Persijos įlankos ir Kinijos bankuose. „Independent“ nuomone, netiesioginis šių pasirengimų ženklas – pastaraisiais mėnesiais pastebimas aukso brangimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją