„Skatinimo būdų gali būti įvairių, pavyzdžiui, būtų galima jiems pasiūlyti pigesnius verslo liudijimus, jeigu jie įsigyja kasos aparatą. Galbūt galima būtų rengti loteriją tarp tų, kurie įsigyja kasos aparatus. Pavyzdžiui, kas kažkelinta išduota sąskaita galėtų dalyvauti loterijoje kaip tam tikras loterijos bilietas ir kažką laimėti. Tai kol kas yra visiškai teorinės idėjos lygyje“, – sakė D. Matulionis.

Jo teigimu, kol kas tik svarstoma, kaip paskatinti savanoriškai naudoti kasos aparatus turguje ir konkrečių siūlymų dar nėra.

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Z. Sorokienė DELFI sakė, kad šiuo metu turgaus prekybos taisyklėse jau numatyta, kad prekeiviai gali savanoriškai naudoti kasos aparatus. O juos naudojantiems nereikia pildyti apskaitos žurnalų.

„Nėra priežasties ir būtinybės skatinti naudoti kasos aparatus. Juk turguose yra nustatyta griežta produktų apskaita. Visus metus vyko kontroliniai patikrinimai, pažeidimų rasta tikrai nedaug. Visi duomenys apie parduodamus produktus yra aiškiai matomi ir apskaita vyksta penkis kartus atsakingiau nei būtų kasos aparatas“, – sakė ji.

DELFI primena, kad šių metų pradžioje Žemės ūkio ministerija turguose buvo užsimojusi įvesti kasos aparatus. Jie turėjo būti privalomi tiems prekeiviams, kurie po stogu įsikūrusiuose paviljonuose prekiauja maisto produktais, pavyzdžiui, šviežia ir rūkyta mėsa, žuvimi, pieno gaminiais, kai kuriomis daržovėmis.

Tačiau šiems sumanymams pasipriešinus smulkiųjų atstovas, šios idėjos atsisakyta. Vietoj jos Vyriausybės sudaryta darbo grupė parengė taisykles, kuriose numatyta, kad visa į prekyvietę atvežta mėsa ir jos produktai turės būti registruojami specialiame žurnale.

Taip pat buvo nuspręsta, kad ne mažiau kaip 20–25 proc. prekybos vietų turgavietėse būtų rezervuotos Lietuvoje užaugintai ir pagamintai produkcijai parduoti, sugriežtinti mėsos, pieno, daržovių, vaisių, uogų ženklinimo ir kilmės reikalavimai. Numatoma uždrausti prekių perpardavinėjimus tarp asmenų, vykdančių individualią veiklą pagal verslo liudijimus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją