Rezultatai parodė, kad Tokijas išlieka brangiausiu miestu, Osaka - antruoju. Dėl to, kad dolerio atžvilgiu sustiprėjo euras, pabrango pragyvenimas daugelyje Europos miestų.

Skirtinguose pasaulio miestuose kainos skiriasi labai smarkiai: Niu Delyje pieno pakelis kainuoja 22 pensus, o, pavyzdžiui, Romoje - 84 pensus.

Buto su dviem miegamaisiais nuomos mokestis smarkiai skiriasi net išsivysčiusiose valstybėse. Londone mėnesio nuoma siekia 1 tūkst. svarų sterlingų, panašioje vietoje Tokijuje - beveik tris kartus daugiau.

Pragyvenimo išlaidų įvairiose pasaulio valstybėse tyrimo vadovas Williamas Ridgersas (Viljamas Ridžersas) teigė: "Pragyvenimo mieste išlaidos didelės gali būti dėl įvairių priežasčių. Tarkime, Londone, kur būsto nuomos ar transporto mokesčiai yra dideli, atlyginimai - taip pat aukšti.

Dėl panašių priežasčių Londonas, Tokijas ar Oslas yra labai brangūs miestai, tačiau kainų svyravimui įtakos turi tokie veiksniai, kaip infliacija ar valiutų kursas".

Neseniai ypač pabrango keli euro zonos miestai. Dublinas iš 58-osios vietos brangiausių pasaulio miestų sąraše pašoko į 24-ąją, Frankfurtas - iš 55-osios į 22-ąją. Pigiausias Europos Sąjungos (ES) miestas yra Lisabona, kuri pasaulio brangiausių miestų sąraše stovi 68-oje vietoje.

Pirmąkart per pastaruosius metus Londonas nebėra brangiausias ES miestas. Sąrašo 10-ąją vietą, kurioje buvo šis miestas, dabar dalinasi Paryžius ir Kopenhaga. Pastaroji nepriklauso euro zonai, tačiau joje cirkuliuoja valiuta, susieta su euru.

ES nepriklausantys Oslas ir Ciūrichas išlieka brangiausiais miestais Europoje, pasaulio brangiausių miestų sąraše jie atitinkamai užima 3-iąją ir 4-ąją vietas.

Euro atžvilgiu nusilpus doleriui, JAV miestai per pastaruosius 12 mėnesių tapo palyginti pigesni. 13-ąją vietą pasaulyje užimantis Niujorkas yra brangiausias JAV miestas, kiek pigesni - Čikaga ir Los Andželas.

Pragyvenimas Kinijoje taip pat atpigo, nes jos valiuta yra susieta su doleriu. Kinijoje kainos krenta ir dėl to, kad į šalį plūsta importas iš Vakarų valstybių.

Tyrime buvo atsižvelgta taip pat ir į pramogų pasiūlą, transportą, nusikalstamumą bei kitus gyvenimo būdo faktorius.

Londonas apibūdinamas kaip "tarptautinis miestas, kuriame gausu pačių įvairiausių pramogų". Maskva giriama už "spalvingą kultūrinį gyvenimą" - mieste yra maždaug 70 muziejų ir parodų salių.

Nors tyrimą atlikę ekspertai pažymi, jog Johanesburge žmogžudysčių skaičius krenta, "išprievartavimų, plėšimų, užgrobimų ir plėšimų lygis yra itin didelis". Tačiau pažymima, kad šio miesto transporto sistema yra "geriausia Afrikoje".

Teheraną ekspertai laiko pigiausiu pasaulio miestu - jame pragyvenimas yra daugiau kaip keturis kartus pigesnis nei Tokijuje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją