Tyrimas rodo, jog didžiausią įtaką šių metų rezultatams turėjo išaugęs pragyvenimo lygis euro zonos valstybėse. Tačiau patys turtingiausi Europos miestai neįeina į euro zoną. Tai Oslas (3-ioji vieta) ir Ciurichas (4-oji vieta). Kopenhaga, šaliai įsivedus eurą, yra brangiausias Europos Sąjungos miestas. Ji iš pirmosios pozicijos išstūmė Londoną, kuris atsidūrė 10-ojoje vietoje. Paryžius yra brangiausias miestas euro zonoje.

Daugelis miestų šiame sąraše smarkiai pakilo, nes dėl euro sustiprėjimo dolerio atžvilgiu pabrango pragyvenimas. Pavyzdžiui, Dublinas (24-oji vieta) šiemet palypėjo 34 pozicijomis, o Frankfurtas (22-oji vieta) šoktelėjo 33 laipteliais.

Europoje yra septyni iš dešimt brangiausių viso pasaulio miestų. Tačiau juos pralenkia du Azijos miestai. Nuo 1991 metų brangiausi pasaulio miestai yra Japonijoje - Tokijas (1-oji vieta) ir Osaka (2-oji vieta). Jie pratęsia savo kadenciją ir šiais metais. Honkongas (5-oji vieta) yra dar vienas ne Europos miestas, įeinantis į pirmąjį dešimtuką.

JAV miestai pastaraisiais metais pasidarė pigesni, juos žymiai pralenkė euro zonos miestai. Niujorkas (13-oji vieta) iškrito iš pirmojo dešimtuko, tačiau išlieka brangiausiu JAV miestu. Po jo netoli atsistoja Čikaga (16-oji vieta) ir Los Andželas (19-oji vieta). Tyrimo metu buvo įvertinti 134 miestai, lygintos 160 prekių ir paslaugų krepšelio kainos. Į krepšelį įėjo maistas, komunalinės paslaugos ir pramogos. Niujorkas surinko 100 taškų ir buvo laikomas atramine linija. Tokijas surinko 137, Maskva - 88, o Sankt Peterburgas - 73 taškus.

Pagal surinktus duomenis, vienas kilogramas duonos Maskvoje vidutiniškai kainuoja 0,90 JAV dolerio, Niujorke - 3,58, o Tokijuje - 6,16 JAV dolerio. Valandos namų valymo paslauga Maskvoje kainuoja 4,43 JAV dolerio, o Niujorke - 30 dolerių. Tiriant buvo imamos ir žemos, ir aukšto kainos, kad būtų galima nustatyti vidutinį lygį. Beveik viskas Maskvoje ir Sankt Peterburge kainuoja daug pigiau nei Tokijuje, Londone ar Niujorke. Tačiau, pavyzdžiui, sveikatos apsaugos ir sporto paslaugos yra žymiai brangesnės Maskvoje.

Rytų Europos miestai apskritai siūlo aukštesnės vertės paslaugas nei jų Vakarų kolegos, rodo tyrimas. Bukareštas (114-oji vieta), surinkęs 52 taškus, išlieka pigiausias Europos miestas. Jame pragyvenimo išlaidos sudaro tik 40 procentų visų Oslo išlaidų. Pastarasis surinko 127 taškus. Abidžanas (Dramblio Kaulo Krantas) pakilo 22 vietomis ir užima 36-ąją vietą kartu su Maskva. Toks pakilimas įvyko dėl to, jog šalis įsivedė eurą.

Pragyvenimo išlaidos Artimųjų Rytų miestuose sumažėjo. Kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, Bahreine, Dubajuje ir Rijade, taip atsitiko dėl valiutos susiejimo su doleriu. O, pavyzdžiui, Tel Avivą įtakojo saugumo situacija. Teheranas išlieka pigiausiu pasaulio miestu. Jo pragyvenimo išlaidos sudaro tik ketvirtadalį Tokijo išlaidų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją