Atitinkamą Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą parengė Seimo frakcijos „Viena Lietuva“ nariai Aleksandras Sacharukas, Laimontas Dinius, Donata Meiželytė ir Zita Užlytė.

Šiuo metu galiojantis standartinis PVM tarifas siekia 21 proc. Iki kitų metų pabaigos lengvatinis 5 proc. tarifas taikomas kompensuojamiems vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms.

Lengvatinis 9 proc. tarifas iki 2010 m. rugpjūčio 31 d. taikomas šildymui ir karštam vandeniui, o iki 2010 m. gruodžio 31 d. – knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams (vadovėliams, pratybų sąsiuviniams, enciklopedijoms, žodynams, žinynams, nuotraukų ir reprodukcijų albumams, vaikiškoms knygelėms su paveikslėliais, piešimo ir spalvinimo knygelėms, natoms, žemėlapiams ir pan.).

Parlamentarai siūlo 9 proc. lengvatos galiojimą knygoms pratęsti iki 2012 m. pabaigos ir taikyti ją ne tik minėtiems leidiniams, bet ir laikraščiams, žurnalams bei kitai periodikai. Šiuo metu spaudai jokia lengvata netaikoma.

Standartinis PVM galioja ir meno bei sporto paslaugoms. Pagal „vienalietuvininkų“ projektą, ji turėtų galioti visų meno rūšių, nepramoginės kultūros ir sporto renginiams bei bilietams į juos.

Jei Seimas šiam siūlymui pritartų, lengvata galiotų teatro spektakliams, muzikos, choreografijos renginiams, kultūros renginiams vaikams ir jaunimui, meno kūrinių ir tautodailės parodoms, sporto varžyboms, kino filmų gamybai, nuomai ir rodymui, muziejų, zoologijos ir botanikos sodų, cirko veiklai, bibliotekų teikiamoms bibliografinėms ir informacinėms paslaugoms.

Anot parlamentarų, tai padėtų sukurti geresnes sąlygas viešumui, palengvintų meno, kultūros ir sporto atstovų veiklą sunkmečiu. Jie nurodė norintys apsaugoti pilietinės visuomenės ir veiksmingos demokratijos pagrindus, išgelbėti įmones nuo bankroto ir nuo naujų bedarbių atsiradimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją