Tokie dokumentai mėsos perdirbimo įmonėms "Tauragės maistas" (Tauragė), "Sagralita" (Panevėžys) bei sandėliams - šaldytuvams UAB "Klaipėdos šaldytuvų terminalas" bei UAB "Green terminal" (Klaipėda) suteiks teisę eksportuoti gaminamą produkciją į Europos Sąjungą.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT)direktoriaus pavaduotojas Darius Remeika, įteikdamas tarptautinius produkcijos kokybės pažymėjimus, pabrėžė, kad tai leidimai mūsų mėsos perdirbėjams atverti naujas, tarp jų ir ES valstybių, rinkas.

Šiuo metu jau trylika šalies mėsos perdirbimo įmonių turi tokias eksporto licencijas. Mūsų kaimynai latviai ir estai tokių leidimų produkcijos eksportui į ES kol kas neturi nė vieno. Lietuva per pirmąjį šių metų pusmetį į užsienio, tarp jų ir į ES, rinkas išvežė daugiau jautienos, kiaulienos ir paukštienos nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

VMVT duomenimis, per šešis šių metų mėnesius Lietuva eksportavo daugiau kaip 1,7 tūkst. tonų jautienos (129 proc.), 866 tonomis kiaulienos (15 proc.), 1288 tonomis paukštienos (31 proc.) daugiau negu pernai tuo pačiu metu.

VMVT direktoriaus pavaduotojas D. Remeika taip pat akcentavo, kad ES eksporto licencijas gavusios įmonės į naujas gamybos technologijas, įrenginių atnaujinimą įdėjo labai daug investicinių lėšų.

Pavyzdžiui, Panevėžyje veikianti UAB ''Sagros'' antrinė įmonė ''Sagralita'' rekonstravo įmonę, gamybos ceche sumontavo modernią vėdinimo ir kondicionavimo įrangą, visiškai atitinkančią europinius gamybos ir higienos reikalavimus. Įmonėje taip pat sumontuoti modernūs mėsos perdirbimo įrenginiai, produkcijos gamybai naudojama tik lietuviška žaliava. Dabar ''Sagralita'' gamina per 120 rūšių mėsos gaminių.

Kita mėsos perdirbimo įmonė AB "Tauragės maistas" irgi visiškai atnaujino savo techninius įrengimus. Šios akcinės bendrovės generalinis direktorius M. Lenktaitis Eltai sakė, kad šiemet baigta naujo, modernaus, atitinkančio visus ES reikalavimus dešrų cecho statyba. Tai net 3 tūkst. kvadratinių metrų ploto įmonė, kurios pajėgumas - 10 tonų mėsos ir tiek pat dešrų bei rūkytų gaminių per parą.

Dabar "Tauragės maistas" gamina daugiau kaip 200 pavadinimų įvairiausių dešrų, dešrelių, rūkytų gaminių ir mėsos pusfabrikačių. Net keturi jų pripažinti Lietuvos metų gaminiais.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją