Europos Sąjungos muitas šiai prekei yra 3,7 procento, o Lietuva iš Rusijos jas atsiveža be muito mokesčio. Išvengusi muito, Lietuva vien kitąmet sutaupys 1,9 mln. eurų (6,6 mln. litų), o jeigu pavyks susitarti dėl muito suspendavimo iki 2009 metų, bus sutaupyta - 9 mln. eurų (31 mln. litų).

Kaip jau skelbta, Ūkio ministerija gegužės mėnesį Europos Komisijai įteikė pirmąjį prašymą maždaug dešimčiai iš trečiųjų šalių importuojamų prekių suspenduoti importo muitus. Prašyme buvo įrašytos didžiųjų šalies įmonių importuojamos prekės - Ignalinos atominės elektrinės įsivežamos atominio kuro kasetės ir reaktorių dalys, trąšų gamybai reikalingas amoniakas ir kiti komponentai, akrilo pluoštas "Vernitui", laidai "Vilniaus Vingiui" ir panašiai.

"Kol kas nėra aišku, koks sprendimas dėl kuro kasečių bus priimtas 2005 metams, kadangi Europos Komisijos pareigūnai papriekaištavo, jog toks muitų suspendavimas nėra pagalba atominei energetikai. Tuo tarpu mes esame nusprendę teikti prašymus, kad muitai branduolinio kuro kasetėms būtų suspenduoti iki 2009 metų", - sakė Eltai Ūkio ministerijos Užsienio prekybos departamento direktorius Rimantas Šėgžda.

Ignalinos atominė elektrinė, priklausomai nuo su "Lietuvos energija" dėl elektros energijos pirkimo sudarytų sutarčių, per metus įveža apie 800 branduolinio kasečių. Orientacinė kasetės pirkimo kaina - maždaug 80 tūkst. JAV dolerių. Kasetės perkamos iš Rusijos akcinės bendrovės "TVEL". Europos Sąjungos valstybėse tokios kasetės negaminamos.

Pasak R. Šėgždos, dėl kitų prekių atsakymo kol kas negauta - prašymai dar yra svarstomi.

"Jeigu bus pateikti analogiški prašymai iš kitų šalių, ir Lietuva galės be muito įsivežti prekes pagal tų šalių prašymą suspenduotais muitais", - aiškino R. Šėgžda.

Rugsėjo mėnesį Europos Komisijai dėl muitų suspendavimo ketinama pateikti dar vieną dokumentą, kuriame bus išvardinta gerokai daugiau gaminių. Komisijai pritarus, jiems muitai būtų suspenduoti nuo ateinančių metų antrojo pusmečio.

Europos Komisija numato galimybę suspenduoti muitus, jeigu bus įrodytas toks pagrįstumas

Išanalizavę prekybos pokyčius Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare, Ūkio ministerijos specialistai yra nustatę, jog prekybos sąlygos labiausiai pasikeis su šiomis 15 valstybių: Rusija, JAV, Baltarusija, Japonija, Ukraina, Kinija, Taivanu, Korėjos Respublika, Indija, Uzbekistanu, Kanada, Izraeliu, Malaizija, Kazachstanu ir Argentina.

Importo į Lietuvą iš šių valstybių "pabrangimas", 2001 m. duomenimis, sudarytų 131 mln. Lt, o "atpigimas" - 19,6 mln. Lt.

Pavyzdžiui, kai kurioms iš Rusijos importuojamoms žaliavoms Lietuva nėra nustačiusi muitų tarifų, o Europos Sąjunga taiko ne tik muitą, bet ir antidempingo priemones.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją