„Gaisrų rizika dar labiau padidės atėjus žiemai, ypač – per Kalėdų ir Naujųjų metų šventes. Mūsų ankstesnių metų statistika rodo, kad žiemą gaisrų rizika išauga dvigubai“, – sakė „Lietuvos draudimo“ Kompleksinių žalų direktorius Gytis Matiukas.

Pasak Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus vyriausiojo specialisto Gintauto Druktenio, žiemą ir per šventes daugiausiai gaisrų sukelia netvarkingos krosnys ir dūmtraukiai, elektrinių šildymo prietaisų gedimai, neatsargus rūkymas.

„Krosnimis šildomuose namuose gaisrai kyla dėl kuriant naudojamų degių skysčių, iš pakuros iškritusių žarijų, taip pat – dėl krosniai perkaitus joje atsiradusių plyšių. Kai namai šildomi elektriniais šildytuvais, pavojus kyla į elektros tinklą įjungus iškart kelis elektrinius šildymo prietaisus, pastačius šildytuvus greta užuolaidų ir baldų. Bet kokiu atveju – išeidami iš namų nepalikite įjungtų šildytuvų ar kūrenamų krosnių, nepatikėkite jų priežiūros mažamečiams vaikams“, – sakė G. Druktenis.

Draudžiamųjų įvykių statistika taip pat rodo, kad verslas nuo gaisrų yra apsaugotas geriau nei gyventojai. Gaisrų skaičius verslo klientų apdraustose patalpose šiemet išaugo labai nežymiai. Vis dėlto, verslo segmente smarkiai didėjo gaisrų nuostoliai, vidutiniškai – penktadaliu.

Pastebima ir tendencija, kad bendrovės taupydamos lėšas atsisako priešgaisrinės apsaugos signalizacijų. Tai didina riziką, kad priešgaisrinė tarnyba apie gaisrą bus informuota pavėluotai. Tokiu atveju gaisro nuostoliai būna ypač dideli, o pasekmės verslui – katastrofiškos.

„Tačiau verslas vis tik sėkmingiau nei gyventojai įgyvendina priešgaisrinės apsaugos reikalavimus ir gaisrų prevencijai skiria daugiau dėmesio. Įmonės dažniausiai yra apdraudusios savo pastatus ir turtą, tad įvykus draudžiamajam įvykiui gauna draudimo išmoką, o gyventojų šeimų finansinei gerovei gaisrai dažnai tampa ypač skaudžiu smūgiu “, – sakė G. Matiukas.

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, ugnies padaryta žala paprastai yra daugiau kaip 6 kartus didesnė nei gamtos jėgų, užpylimo ar vagystės metu patiriami nuostoliai.

Iš viso bendrovė per dešimt šių metų mėnesių atlygino 663 gaisrų žalas, už beveik 8 mln. litų. Praėjusiais metais per tą patį laikotarpį „Lietuvos draudimas“ atlygino 646 gaisrų nuostolius. Jų žalos siekė daugiau kaip 7,5 mln. litų.

„Lietuvos draudimas“ aptarnauja daugiau nei pusę milijono klientų visoje Lietuvoje. Bendrovė priklauso vienai didžiausių draudimo grupių RSA, teikiančiai draudimo paslaugas daugiau nei 130 šalių ir aptarnaujančiai apie 200 mln. klientų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją