Ispanas Joaquinas Almunia, užleisiantis jam šį postą, turėtų tapti 27 valstybių Bendrijos konkurencijos komisaru, kurio postas taip pat yra vienas įtakingiausių Europos Komisijoje.

ES, kuri siekia didesnės įtakos pasaulinėje arenoje ir neseniai, po Lisabonos sutarties ratifikavimo, tuo tikslu paskyrė savo prezidentą ir naują užsienio politikos vadovę, šiuo metu formuoja naują Komisiją.
"Šie postai buvo pasiūlyti Rehnui ir Almuniai", - sakė vienas ES diplomatas. Keli kiti diplomatai taip pat nurodė, kad Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso netrukus paskirs O.Rehną ir J.Almunią.

61 metų socialistas J.Almunia pelnė nepriklausomo ir finansiškai apdairaus ekonomikos ir pinigų politikos komisaro reputaciją. 46 metų O.Rehnas kaip ES plėtros komisaras prižiūrėjo Rumunijos ir Bulgarijos priėmimą į Bendriją.

"Abu šie vyrai yra vieni aukščiausių Komisijos pirmininko Barroso pavaduotojų, - sakė kitas ES diplomatas. - Šiais paskyrimais Barroso išlaiko griežtą dviejų aukščiausių postų kontrolę ir neprileidžia prie jų Paryžiaus, Berlyno ir Londono".

ES pasiuntiniai sakė, kad J.M.Barroso, artimiausiomis dienomis pristatydamas savo 27 narių komandą, prekybos komisaru turėtų paskirti buvusį Belgijos užsienio reikalų ministrą Karelą De Guchtą, kuris dabar yra plėtros ir humanitarinės pagalbos vadovas.

Vokietis Guentheris Oettingeris turėtų būti paskirtas daugiau įgaliojimų turėsiančiu energetikos komisaru, o buvęs Prancūzijos užsienio reikalų ministras Michelis Barnier - ES didelės vidaus rinkos prižiūrėtoju.

Danijos klimato ir energetikos ministrė Connie Hedegaard, kurios šalis Kopenhagoje surengs pasaulines derybas dėl klimato, turėtų tapti naująja bloko kovos su klimato kaita vadove.

Dar vyksta derybos dėl to, ar tarp M.Barnier įgaliojimų taip pat bus finansinių paslaugų sektoriaus priežiūra, kuri gali būti priskirta ir pinigų politikos sričiai.

"Barroso nenusileidžia. Jis nenori dėl to būti bauginamas Paryžiaus ar Londono. Tačiau Prancūzija labai trokšta šio posto", - sakė vienas ES pasiuntinys.

Didžioji Britanija nepritaria tam, kad Prancūzija kontroliuotų šį postą, nes baiminasi, kad Paryžius gali raginti mokesčių mokėtojų pinigais remti valstybinius bankus. Britanija, kurioje yra didžiausias ES finansinis centras, taip pat baiminasi prancūzų ir vokiečių bandymo pakirsti Europos finansinę sostinę.

Naujai įsteigtas teisingumo ir žmogaus teisių postas turėtų atitekti liuksemburgietei Viviane Reding, kuri kaip informacinės visuomenės ir žiniasklaidos komisarė sulaukė pagyrų už pastangas apkarpyti ES ryšio paslaugų užsienyje (roaming) kainas.

Italas Antonio Tajani, kuris dabar yra transporto komisaras, tikriausiai perims svarbesnį pramonės vadovo postą, o lenkų europarlamentaras Januszas Lewandowskis bus atsakingas už bloko biudžetą.

Lietuvos deleguotam eurokomisarui Algirdui Šemetai, kuris iki šiol buvo atsakingas už biudžetą, Europos Komisijoje gali atitekti regioninės politikos komisaro, atsakingo už struktūrinius fondus, portfelis, teigia užsienio žiniasklaida.
Apie tai, kad A.Šemetai atiteks struktūrinių fondų komisaro portfelis, savo tinklaraštyje trečiadienį pranešė Prancūzijos dienraščio "Liberation" žurnalistas Jeanas Quatremer. Šaltinis Vyriausybėje BNS ketvirtadienį patvirtino, kad "yra tokia galimybė".

Prancūzų žurnalisto teigimu, Estijos atstovui Siimui Kaalui turėtų atitekti audito komisaro portfelis, o latvis Andris Piebalgas, dabartinis energetikos komisaras, užims užimtumo, socialinių reikalų ir lygių galimybių komisaro postą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją