Iš etikečių dings nekonkretūs teiginiai, esą vienas ar kitas produktas padeda numesti svorio arba sumažina stresą, bei netiksli informacija apie gaminiuose esančių riebalų kiekį.

Europos Sąjungos (ES) sveikatos ir vartotojų apsaugos komisaras Davidas Byrne’as (Deividas Bernas), kuris taisyklių projektą rengė pastaruosius dvejus metus, nori, kad vartotojai gautų tikslią informaciją apie įsigyjamus maisto produktus, ir siekia kovoti su Europoje plintančiu nutukimu.

"Teiginiai apie maisto produktus pateiks vartotojams teisingą informaciją, - spaudos konferencijoje sakė D. Byrne’as. - Bus išsklaidytas klaidinančių ir abejotinų teiginių rūkas".

Pagal naująją tvarką Europos Komisija nustatys standartinį lygį riebalų kiekiui. Todėl "neriebiais" bus galima vadinti tik tokius maisto produktus, kuriuose neviršijamas minėtas standartinis lygis. Maisto gamintojams pirmą kartą bus leista teigti, jog tam tikras produktas sumažina vienos ar kitos ligos riziką. Tačiau šiuos teiginius teks pagrįsti moksliniais tyrimais.

Europos maisto ir vaistų pramonės lobistų grupė CIAA remia ES ketinimus visose valstybėse narėse suvienodinti su sveikata ir mityba susijusių reklamos teiginių tvarką, tačiau priešinasi tam tikrų etikečių ir šūkių draudimui. Pasak CIAA atstovo, naujasis draudimas "yra neproporcingas".

Tuo tarpu Didžiosios Britanijos leiboristų partijai atstovaujanti Europos Parlamento narė Catherine Stihler (Ketrin Stiler) D. Byrne’o siūlomas taisykles vertino palankiai. "Didžiojoje Britanijoje nutukęs beveik kas penktas žmogus, o nutukusių vaikų skaičius per (pastarąjį) dešimtmetį padvigubėjo, - teigė deputatė. - Neįmanoma teisingai pasirinkti, jei pateikiama klaidinga informacija".

Norint, kad ES vykdomosios institucijos pasiūlytos taisyklės įsigaliotų visose penkiolikoje valstybių narių, joms dar turi pritarti Europos Parlamentas ir ES šalių vyriausybės. Tikimasi, kad teisės aktas įsigalios 2005 metais. Anksčiau maisto produktų žymėjimo tvarką sugriežtino didėjančiu nutukimo lygiu susirūpinusios Jungtinės Valstijos. O šios šalies gamintoja "Kraft", siekdama išvengti su nutukimu susijusių ieškinių, sumažino maisto produktų porcijas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją