Seimo Ekonomikos komiteto narys konservatorius Jurgis Razma siūlo keisti akcizų didinimo tvarką. Anot jo, dėl dabar nustatytos akcizų didinimo tvarkos cigarečių kaina Lietuvoje kurį laiką bus kur kas didesnė nei Latvijoje. Todėl į mūsų šalį bus įvežamos cigaretės iš šios kaimynės. Parlamentaro skaičiavimu, dėl to Lietuvos biudžetas per metus negautų apie 3040 milijonų litų pajamų.

"Būtų naudinga peržiūrėti akcizų tvarką ir padaryti ją panašesnę į Latvijos", - LŽ sakė Razma. Šiuo metu Latvijoje numatyta, kad pereinamojo laikotarpio pradžioje cigarečių akcizai bus didinami lėčiau, o pabaigoje - greičiau. Lietuvoje jie didinami pamažu maždaug 74 centais už pakelį kasmet. Prognozuojama, kad 20042010 metais kainų skirtumas tarp Lietuvoje ir Latvijoje parduodamų cigarečių sudarys 30-60 procentų.

"Įstojus į ES, siena tarp Lietuvos ir Latvijos pamažu išnyks, tad cigarečių gabenimas per Lietuvos ir Latvijos sieną nebus laikomas kontrabanda, tad nebus kontroliuojamas", - tvirtina Seimo narys.

Smulkiųjų kontrabandininkų galimybės

Pagal ES norminius aktus vien savo reikmėms Lietuvos gyventojai be apribojimų galės įsivežti iki 800 cigarečių vienu metu. Razmos nuomone, dėl to kontroliuoti smulkiąją prekybą bus labai sunku.

Buvęs finansų ministras liberaldemokratas Jonas Lionginas LŽ teigė, kad akcizų didinimo klausimas buvo derintas ne tik su ES, bet ir su mūsų šalyje veikiančiomis cigarečių gamybos bendrovėmis. "Jei cigaretes imsime branginti sparčiau, tai smogs per kišenę vartotojui. Tada ir bus ieškoma būdų, kaip jas pirkti pigiau", - aiškino Lionginas. Jo nuomone, nėra ko lygiuotis į latvius. "Su kontrabandininkais turi kovoti muitinė ir kitos institucijos", - LŽ tvirtino Seimo narys.

Latviai galės džiaugtis

Šiuo metu Lietuvos cigarečių rinka - apie 4,6 milijardo vienetų per metus, iš jų maždaug milijardas cigarečių į šalį pakliūva nelegaliai. Kontrabandos mastą nemažai lemia tai, kad Kaliningrado srityje ir Baltarusijoje cigaretės yra net iki trijų kartų pigesnės. Dėl kontrabandos Lietuvos biudžetas, anot Razmos, kasmet praranda apie 50 milijonų litų nesumokėtų mokesčių.

Liongino nuomone, kontrabanda iš Baltarusijos ir Kaliningrado išliks ir po 2004 metų, todėl nereikėtų baimintis naujo kontrabandos srauto iš Latvijos.

Razma tikina, kad iš gretimos šalies įvežamos cigaretės gali sudaryti 500-600 milijonus vienetų per metus. Dėl to mūsų valstybės biudžetas praras keliasdešimt milijonų litų pajamų, o šių cigarečių akcizas bus mokamas Latvijos biudžetui. "Latvijos finansų specialistai jau pareiškė palankų požiūrį į tokią situaciją ir sako, kad tai padidins Latvijos konkurencingumą", - teigiama Razmos išplatintame rašte.