Lietuvos užsienio reikalų ministro įsitikinimu, pastaruoju metu prekybiniai ginčiai dėl kaimyninės šalies vykdomos tam tikros protekcionistinės prekybos politikos jokiu būdu negali užgožti ilgalaikio bendradarbiavimo saitų tiek su Latvija, tiek ir su Estija.

Verslininkai supažindinti su liepos 4 d. įvykusio trišalės Laisvosios prekybos sutarties jungtinio komiteto posėdžio rezultatais. Jungtiniame komitete buvo svarstomi Latvijos įvesti apribojimai kiaulienos importui, kliūtys lietuviškų miltų importui bei Latvijos veterinarijos tarnybos pareigūnų atšaukimas iš Lietuvos ir Latvijos valstybinės sienos perėjimo punktų Smėlynė-Medumas ir Obeliai-Subatė.

Akcentuota, kad Lietuvos ir Latvijos prekybos apyvarta 2002 m. siekė 2409,7 mln. Lt. Latvija yra ketvirtoje Lietuvos eksporto partnerių sąrašo vietoje ir pirmoje vietoje pagal Lietuvos įmonių užsienio investicijų apimtis.

Pasak ministro A.Valionio, Lietuva laikosi pozicijos, jog kiekvienas konkretus atvejis turi būti analizuojamas teisiniame kontekste.

"Staigiai sukelti prekybiniai kivirčai, - sakė A.Valionis, - tik drumstos putos, kurios neilgai trukus nugrimzta į dugną. Kita vertus, tokie smulkūs kivirčai gali gerokai pakenkti dviejų tautų tolesniam geopolitiniam bendradarbiavimui".

Santūrią Lietuvos Vyriausybės reakciją į Latvijos įvestus prekybinius apribojimus palankiai įvertino didžiausio Baltijos šalyse mažmeninės prekybos maisto produktais "VP Market" generalinis direktorius Ignas Staškevičius.

Jis teigė matąs gerą savo bendrovės perspektyvą Latvijos rinkoje. Dabar "VP Market" užima apie 15 proc. Latvijos mažmeninės prekybos rinkos, kurios dalį šiemet planuoja pakelti iki 22 proc.

Šiuo metu prekybos centrai "Maxima" ir "T-Market" veikia 21 Latvijos mieste, o šiam prekybos tinklui iš viso priklauso 55 objektai. Beje, šiais metais "VP Market" planuoja atidaryti dar 23 "T-Market" ir "Maxima" centrus.

Šiam verslininkui pritarė ir Valdemaras Valkiūnas, Lietuvos prekybos rūmų Latvijoje prezidentas, SIA "Firma Voldemars" savininkas. Kita vertus, jis pažymėjo, jog vykstant ekonominiams konfliktams staigiai prognozuoti pasekmes labai sunku, tačiau viena aišku, kad nukenčia abi pusės.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją