Interviu BNS M.Hortonas sakė esąs įsitikinęs, kad Lietuvos centrinis bankas sugebės tinkamai suderinti dvi sąlygas: litą susieti su euru greitai, kol pastarojo kursas yra patrauklus, ir viską atlikti skaidriai, apie pasikeitimus pranešant iš anksto.

Lietuvos banko vadovai jau yra nurodę, kad litas su euru bus susietas kitų metų pradžioje, jei tik tuo metu euro kursas bus stabilus ir priimtinas, tačiau finansų ministras Jonas Lionginas ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas visai nesenai užsiminė, kad vertėtų apsvarstyti ir proceso paspartinimo galimybę.

Litas nuo 1994-ųjų metų yra susietas su JAV doleriu 4 litų už dolerį kursu. Šiuo metu Seimas svarsto įstatymo projektą, kuris leistų perorientuoti litą prie euro ir užkirstų kelią jo devalvavimui ar revalvavimui perorientavimo metu.

Susirūpinimas, kad litas gali nuvertėti, bei nuogąstavimai dėl makroekonominės politikos tęstinumo išnyko, sakė M.Hortonas ir pabrėžė, kad tai ir buvo pagrindinė priežastis, dėl kurios TVF Lietuvai anksčiau rekomendavo neskubėti perorientuoti lito.

"Mes norėjome būti tikri, kad sąlygos yra tinkamos, nes lito susiejimas su doleriu buvo gyvybiškai svarbus Lietuvos ekonomikai", - sakė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją