Pasaulyje daugiausiai įmonių, nukentėjusių nuo ekonominių nusikaltimų, pasirodė esą Afrikoje - 51 proc. ir Šiaurės Amerikoje - 41 proc.

"Sukčiavimo poveikis įmonėms, jų akcijų kainai bei reputacijai gali būti reikšmingas ir ilgalaikis. Įmonės, kurios iki šiol sėkmingai išvengė sukčiavimo rizikos, turėtų pasimokyti iš tų, kurioms tai nepavyko, ir jau dabar investuoti į sukčiavimo rizikos valdymo išsamaus plano parengimą, kad būtų įveikta ekonominių nusikaltimų keliama grėsmė", - teigia PwC Tyrimų ir teismo ekspertų paslaugų skyriaus pasaulyje vadovas Rickas Helsby (Rikas Helsbis).

Didesnės įmonės, kuriose dirba daugiau kaip 1 tūkst. darbuotojų, yra labiausiai neapsaugotos nuo sukčiavimo atvejų, mažesniosios nuo to nukenčia kur kas rečiau. Finansinių paslaugų įmonės - bankai ir draudimo bendrovės - daugiau negu bet kurios kitos ūkio šakos atstovai susiduria su sukčiavimo atvejais.

PwC tyrimo duomenimis, realioji sukčiavimo padarytų nuostolių finansinė vertė viršija vidutinę 2,2 mln. JAV dolerių sumą, o patirti nuostoliai yra kompensuojami retai. Be to, nukentėjusiose įmonėse dažnai suprastėja darbo mikroklimatas, suteršiama įmonės reputacija ir jos vardas, būna sugadinti dalykiniai santykiai - trečdalis įmonių teigė, jog ekonominiai nusikaltimai turėjo ilgalaikį poveikį jų veiklai, o 47 proc. pripažino, kad sukčiavimo atvejai ilgam paveikė jų akcijų kainą.

PwC nuomone, prevencinis kovos su sukčiavimu režimas turi apimti: nuolatinį realių sukčiavimo rizikos veiksnių ir silpniausiųjų vietų įvertinimą organizacijoje, aktyvų vadovų dalyvavimą supažindinant su įmonės kovos su sukčiavimu politika, "informatorių" skatinimo ir apsaugos politikos sukūrimą, taip pat veiksmų sukčiavimo atvejais planą, kuris būtų paremtas blogiausiojo atvejo scenarijais.

Šiuo metu dauguma įmonių nėra tinkamai pasiruošusios susidoroti su ekonominiais nusikaltimais ar užkirsti jiems kelią, kadangi pasikliauja daugiau nematerialiomis prevencinėmis priemonėmis, tokiomis kaip elgesio taisyklės ir etikos politika, kurios, nors ir padeda pagrindus gerai praktikai, nėra pakankamos.

PwC atliktas Pasaulinis ekonominių nusikaltimų tyrimas yra vienas iš išsamiausių sukčiavimo pobūdžio ir daromo poveikio visame pasaulyje įvertinimas. Tyrime dalyvavo 3,623 tūkst. respondentų penkiasdešimtyje šalių (įskaitant 25 respondentus Baltijos šalyse) - įmonių vadovai, finansininkai ir kiti asmenys, atsakingi už ekonominių nusikaltimų išaiškinimą bei prevenciją. Tikslinis respondentų skaičius kiekvienai šaliai buvo nustatytas pagal kiekvienos jų bendrąjį vidaus produktą (BVP).

"PricewaterhouseCoopers" yra didžiausia pasaulyje verslo paslaugų organizacija. 142 pasaulio šalyse veikiančioje PwC dirba daugiau kaip 125 tūkst. darbuotojų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją