„Kas tada liks tuose kioskuose, jei uždrausim alų? Tai liks tik čipsai “, - piktinosi B. Pauža ir kvietė kolegas palaikyti jo iniciatyvą.

Nors parlamentarų diskusijose vyravo įvairios nuomonės, tačiau Seimas antradienį nutarė svarstyti B. Paužos idėją. Už teisės akto pakeitimo projektą po pateikimo balsavo 45 Seimo nariai, prieš buvo 16 tautos atstovų, dar 19 parlamentarų balsuodami susilaikė.

Tam, kad prekyba alumi, sidru bei alaus mišiniais kioskuose, būtų pratęsta, Seimas turės dar dukart balsuoti, tačiau, pasak konservatoriaus Antano Matulo, Vyriausybė taip pat yra paruošusi panašų įstatymo pataisos projektą, kuriuo siūlo prekybą alumi ir sidru pratęsti vienus metus, tai yra iki 2011 m. sausio.

B. Paužos variante terminas pratęsiamas iki 2012 m. sausio. Jei nė vienas iš pasiūlymų nebūtų priimtas, tai prekyba alumi ir sidru kioskuose būtų uždrausta nuo 2010 m. sausio 1 d.

L.Karalius: gerosios kioskų tetulės vaikams parduoda viską

Nors B. Pauža kolegas tikino, kad kioskuose prekyba alumi ir sidru sudaro tik apie 1 proc. visos prekybos šiais gėrimais, tačiau dalis Seimo narių suabejojo, ar taip nebus skatinamas vaikų ir paauglių alkoholizmas.

„Tie kioskeliai, už kuriuos jūs dabar kovojate, ar nėra vaikų alkoholizmo šaltinis? Ar jūs nesate vaikų alkoholizmo skatintojas?“, - susidomėjo konservatorius-krikdemas Kęstutis Masiulis.

Politiką palaikė partietis A. Matulas, kuris pasakojo atlikęs eksperimentą ir įsitikinęs, kad kioskuose alkoholis vaikams ir paaugliams parduodamas laisvai.

„Pats atlikau eksperimentą, nuvykau prie vieno kiosko, stovėjau pusantros valandos ir pats savo akimis mačiau, kad per tą langelį nežiūri, kam parduoda, bet kam parduoda. Ar jūs prisiimsite atsakomybę?“, - klausė A. Matulas.

„Vienalietuvis“ Linas Karalius savo ruožtu net papasakojo jaunystės istoriją apie tai, kad dar būdamas paauglys rūkalų galėjo įsigyti būtent kioskuose, nes ten dirbdavo „gerosios tetulės“, kurios vaikams ir paaugliams parduodavo viską ir nebūdavo, kas jas sudrausdavo.

„Kai man buvo 12 metų, pamenu, su kiemo draugais susimetėm pinigų ir mane nusiuntė į kioską nupirkti cigarečių pakelį. Aš nuėjau iki kiosko, kuriame dirbo gera tetulė, ir nupirkau pirmą savo gyvenime cigarečių pakelį „Kastytis“. Aš to negalėjau daryti parduotuvėje, nes parduotuvėje labai daug suaugusių žmonių ir jie nebūtų leidę pardavėjai to padaryti. Po kurio laiko mes jau žinojome, visus rajono kioskus, kuriuose dirbo gerosios tetulės ir parduodavo mums cigaretes“, - pasakojo L. Karalius ir agitavo kolegas nepritarti pasiūlytai pataisai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją