Remdamasi interviu su Lenkijos, Vengrijos, Čekijos, Slovakijos ir Latvijos pirmaujančių vietos įmonių vadovais, bankininkais bei politikos formuotojais gauta informacija verslo paslaugų organizacija "PricewaterhouseCoopers" (PwC) padarė išvadą, kad daugelio vietos bendrovių strategijos dar nepakankamai užtikrina ilgalaikį konkurencinio pranašumo šaltinį - jos per daug dėmesio skiria sąnaudų mažinimui.

"Mūsų tyrimo rezultatai leidžia teigti, kad nors kai kurios vietos įmonės jau vadovaujasi strategija, suteikiančia pagrindą ilgalaikiam jų veiklos gerinimui, daugelis kitų tebėra per daug susitelkusios į sąnaudų mažinimą, užuot pasirinkusios ilgalaikę strategiją, pagal kurią būtų galima diferencijuoti produktus ar diversifikuoti rinkas", - sakė PwC Naujosios Europos programos direktorius Markas Ambleris.

Jo nuomone, neturėdamos strategijos, kuria siekiama ilgalaikės sėkmės, vietos įmonės susidurs su dvejopa rizika, nes ES priėmus naujas nares teks veikti vis intensyvesnės tarptautinės konkurencijos aplinkoje, kadangi į regioną bus pritraukiama daugiau investicijų, todėl vietos įmonėms teks pakovoti, kad išliktų konkurencingos. Be to, pasak M. Amblerio, jei šalių kandidačių vietos bendrovėms nepavyks sėkmingai įveikti šio išbandymo, gali atsitikti taip, kad jos nesugebės pasinaudoti visa galima ekonomine ES plėtros nauda.

PwC nuomone, norėdamos klestėti naujojoje ES, vietos įmonės turi tapti lankstesnės, novatoriškesnės ir glaudžiau bendradarbiauti su kitomis įmonėmis, jei siekia sukurti papildomą vertę.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad nemažai šalių kandidačių vietos įmonių jau ėmėsi veiksmų didindamos savo veiklos efektyvumą ir taip reaguodamos į konkurenciją, kuri padidėjo dėl užsienio bendrovių veiklos tiek vietos, tiek tarptautinėse rinkose.

Per tyrimą buvo analizuota, kaip šalių kandidačių vietos įmonės rengiasi narystei ES, jo ataskaitoje apžvelgiamos atsiveriančios naujos galimybės ir sunkumai, su kuriais susidurs vietos įmonės, įvertinama, ką jos dar galėtų padaryti, kad sėkmingai veiktų išsiplėtusioje Europoje. Ataskaitą galima rasti interneto svetainėje www.pwc.com/winningstrategies.

"PricewaterhouseCoopers" yra didžiausia pasaulyje verslo paslaugų organizacija, ji turi daugiau kaip 125 tūkst. darbuotojų 142 šalyse. Lietuvoje firma veikia nuo 1993 metų ir turi apie 80 darbuotojų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją