„Rojus“ – ne šiaip vienas iš madingiausių Rusijos sostinės klubų ar eilinė tuštybės mugė, o tikrų tikriausia šio reiškinio kvintesencija, maskvietiško „glamūro“ pritempimas iki absurdo.

Plūsta iš visos Rusijos į sostinę

Regis, jis ir buvo sukurtas, kad ikikrizinės Rusijos turtuoliai ir juos medžiojančios gražuolės turėtų aiškią susibūrimo vietą. Įsikūręs jis bene saldžiausioje miesto vietoje, saldainių fabriko „Raudonasis spalis“ teritorijoje, iškalbingai pavadintoje „auksine sala“.

Tiesa, krizę, arba – greičiau – jos kreivą atspindį, pajuto ir „Rojus“. Staliukas vienam vakarui nebeatsieis 13 tūkstančių dolerių, o šampanas, kurio butelis kainuoja 2 tūkstančius dolerių, liejasi šiek tiek kukliau.

Nesumažėjo čia tik laimės ieškančių ar savotišką savo verslo planą sukančių gražuolių. „Barakudizmas“ tam tikruose Maskvos sluoksniuose – masinis ir visiškai toleruojamas reiškinys.

Maskviečiai kalba, kad jaunos moterys iš visos Rusijos vis dar plūsta į sostinę su viltimi sutikti savo princą ant balto žirgo. Tiksliau, matyt, būtų sakyti, nors ir ne taip romantiškai skamba, „pakabinti“ savo verslininką, kurio finansinį potencialą geriausiai atspindi kokia nors Maskvos standartams tinkama transporto priemonė.

Dabar paklausūs ne tik oligarchai

Čia reikėtų pažymėti, kad „Maybachu“ Rusijos sostinėje nieko nenustebinsi. Na, praeiviai vis dar atsisuka į „Rolls Royce“, bet greičiausiai tik todėl, kad pastarųjų automobilių smuktelėjus ekonomikai greičiausiai apmažėjo sostinės gatvėse.

„Maskvoje merginos išskirtinai agresyvios. Konkurencija didžiulė“, – pripažįsta 23–ejų Tania. Mergina nardo Maskvos gatvėmis prabangiu BMW X6, o jos 40–metis draugas verslininkas tiesiog įskaičiuoja šį pirkinį į bendrą šeimos automobilių parką: du limuzinai – jam, kažkas nė kiek ne kuklesnio žmonai, bjauriai įspūdingas „Hummer“ – 12–metei dukrai ir BMW – Taniai.

Tania pasakoja, kad „Rojaus“ gražuolės irgi jau nebe tokios išrankios, kaip prieš metus. Momentas, kai paklausūs buvo tik oligarchai milijardieriai, jau praeityje. Recesijai atslinkus ir iki Rusijos sostinės, tinka ir milijonieriai, į oligarchų kompaniją netaikantys piniguočiai.

A.Čechovo trys seserys svajojo ištrūkti iš beprasmio buvimo. Garsusis rašytojas turėtų medžiagos išskirtinėms įžvalgoms ir šių dienų Maskvoje.

Migdolines akis kuria plastikos chirurgai

„Rojuje“ merginos akį traukia ne tik ekstravagantiškais apdarais, bet ir įspūdingu plastikos chirurgų darbu.

Akivaizdu, kad šiuo metu čia madingos migdolo formos akys ir botulinu išpūstos lūpos. Mados įtaką, matyt, jaučia visi maskviečiai specialistai – dalis merginų panašios lyg dvynės.

Na, jei ne akių forma, priaugintais juosmenį siekiančiais plaukais, tai ūgiu. Ch.Louboutino bateliais su kažkokia neįsivaizduojamo aukščio pakulne čia stypčioja kas antra. Ir ne šiaip sau stypčioja, o siūbuoja klubais apie ant sofučių išsidrėbusius „sėkmės kūdikius“.

„Čia užimta?“ – pritupia tokia ilgakojė ant minkštasuolio greta elegantiško vyriškio. „Man tik cigaretę prisidegti“, – pasiaiškina, pajutusi grėsmingas į save susmigusias dvi poras migdolo formos akių iš priešingos ložės pusės.

Maskvoje – penktadienis

Susidaro įspūdis, kad visa ši įstaiga – sąmoningas žongliravimas kiču. Tačiau „Rojaus“ lankytojai nė kiek nesijaučia dalyvaujantys siurrealistiniame „žiūrėk, kaip pasisekė mano gyvenimas“ parodijų šou. Greičiau atvirkščiai, „Rojus“ ir panašios įstaigos, būtinos Maskvoje, tikrai nebankrutuos. Nes, kaip tą vakarą kartojo klubo nuolatinis lankytojas, sunkmetis Rusijoje, o Maskvoje – penktadienis. Pirmą valandą nakties mieste – įspūdinga spūstis. Auksinis jaunimėlis važiuoja į klubus.

Lėktuvui kylant iš Maskvos Vnukovo oro uosto po jo sparnais lieka dešimtis kilometrų į visas puses besidriekiančių daugiaaukščių, nesibaigiančios gatvių arterijos.

„Kai praeis pusmetis, tikriausiai tą penktadienio vakarą Maskvoje galėsiu pavadinti savotiškai įdomiu“, – nespėju užbaigti minties. Ją pertraukia čaižus kvatojimas. Pasirodo, gretimoje eilėje su dviem verslininkais įsitaisė ilgakojė ilgaplaukė slaviškų bruožų gražuolė. „Rojaus“ nuolatinė klientė, – nudiegia mintis. O koketiškas juokas, nuo kurio gūžiasi visas lėktuvas, aprimsta tik prie Vilniaus oro uosto pasų kontrolės.

Taip pat „Atgimime“ skaitykite:

Vergai ir vergvaldžiai „Norfoje“

Kitaip negu teigia verslo asociacijos, Lietuvoje darbuotoją atleisti nesunku. Tai liudija ne tik Darbo biržos statistikoje skelbiami masiniai atleidimai. Lietuviško kapitalo valdoma prekybos gigantė „Norfa” tvarkosi be didesnių sunkumų. Džina Donauskaitė.

„Tabore nemačiau nė vienos knygos“

Filmo apie Kirtimų taboro romus „Vilniaus Getas 2009” autorius Audrius Lelkaitis pasakoja, ką suprato bendraudamas su žmonėmis už visuomenės ribų. Stanislovo Kairio pokalbis.

Šį sezoną madinga galvoti

Stilingai atrodyti norintys lietuviai bent jau iki sunkmečio avalynės ir drabužių mažmenininkams žėrė nemažus antpelnius. Tačiau stilingumas nepriklauso vien nuo to, kokio storio ir kiek atsegta piniginė. Ignas Krasauskas.

Linčiuotojų kartą augina žiniasklaida

Berniukams skirtame žurnale atsirado herojus Drąsius, ginantis vaikus nuo pedofilų. Ar etikos ekspertai turėtų
ir galėtų „Flintą”, jo herojų ir herojų sugalvojusius redaktorius pasmerkti, aiškinasi Indrė Makaraitytė.

Kai tyla nėra gera byla

Vienas Gvantanamas uždaromas, tačiau kiti vis dar veikia. Apie tylą ir neveiksnumą Renata Skardžiūtė.