Po susitikimo su prezidentu Rolandu Paksu penktadienį N.Baganbandis žurnalistams sakė, jog bendradarbiavimas su Lietuva Mongolijai leis pasiekti trečiąsias šalis. "Lietuva mums gali tapti tranzitine šalimi gerinant Mongolijos prekybą", - pabrėžė N.Baganbandis.

Jo nuomone, Klaipėdos jūrų uostas būtų naudingas Mongolijai, šiai plečiant bendradarbiavimą su Baltijos valstybėmis, Skandinavija, Šiaurės šalimis. Kita vertus, N.Baganbandžio teigimu, Mongolija Lietuvai gali padėti pasiekti Azijos valstybes, pavyzdžiui, Kiniją.

N.Baganbandis pakvietė Lietuvos verslininkus pasinaudoti Mongolijos kalnakasyba aukso, cinko, sidabro srityse. Prezidento nuomone, savo vietą Lietuvos rinkoje galėtų rasti ir Mongolijoje auginama kašmyro vilna.

Beje, Mongolijos prezidentas R.Paksui padovanojo kašmyro vilnos megztinį. Mongolijai, N.Baganbandžio teigimu, yra įdomi Lietuvos patirtis žemės ūkyje, perdirbimo pramonėje.

Spaudos konferencijoje R.Paksas sakė pristatęs Mongolijos vadovui Lietuvos makroekonominius rodiklius, užsienio politikos tikslus, galimybes investuoti Lietuvoje, turizmo plėtrą. "Šiais globalizacijos laikais atstumai neturi tokios didelės reikšmės norint bendradarbiauti", - sakė R.Paksas.

Šiai minčiai pritaręs Mongolijos prezidentas sakė, kad esant politinei valiai bendradarbiavimas nėra neįmanomas. Jis pažymėjo, kad konstruktyviam bendradarbiavimui reikia sukurti tinkamą teisinę bazę, o penktadienį Prezidentūroje pasirašytos dvi tarpvyriausybinės sutartys dėl investicijų skatinimo ir apsaugos bei bendradarbiavimo švietimo, mokslo, kultūros ir meno srityse padėjo tam gerus pagrindus.

R.Paksas apgailestavo, jog nepaisant 81 proc. išaugusios Lietuvos ir Mongolijos prekybos apyvartos, rodikliai yra tokie maži, kad kiekvienas valstybės vadovas juos norėtų pakeisti.

Lietuvos eksportas į Mongoliją pernai buvo vos 89,86 tūkst. JAV dolerių, importas - 3,73 tūkst. JAV dolerių. Lietuvos ir Mongolijos prekybos apyvarta 2002-aisiais buvo 93,59 tūkst. JAV dolerių.

Kol kas abiejose šalyse nėra viena kitos investicijų. Mongolijos prezidentas pažymėjo, kad būdamos mažos šalys Lietuva ir Mongolija galėtų bendradarbiauti remdamos viena kitos pozicijas tarptautinėse organizacijose, pavyzdžiui, Jungtinėse Tautose.

Abiejų šalių prezidentai pakvietė į Lietuvą ir Mongoliją atvykti studentus ir dėstytojus. Į Vilnių Mongolijos vadovas atvyko ketvirtadienį vakare iš Ulan Batoro.

Vėliau penktadienį N.Bagabandis susitiks su Seimo pirmininku Artūru Paulausku, Antakalnio kapinėse padės vainiką prie memorialo žuvusiems už Lietuvos nepriklausomybę, apžiūrės Vilniaus Universitetą, Vilniaus senamiestį, o vakare R.Paksas surengs oficialią vakarienę Mongolijos prezidento garbei.

Šeštadienį Mongolijos prezidentas lankysis Klaipėdoje, apžiūrės Klaipėdos valstybiniame jūrų uostą, Lietuvos Jūrų muziejų, paskui lankysis Nidoje. Sekmadienį Mongolijos vadovas ir jį lydinti delegacija iš Palangos oro uosto išvyks į Estiją, vėliau lankysis Latvijoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją